Ida Philadelphia

Dodentol na doortocht van orkaan Ida loopt op, president Biden wil historische klimaatinvesteringen

Sinds de orkaan Ida vorige zondag aan land ging in Louisiana, zijn in de Verenigde Staten al meer dan 50 doden geteld. Ida was het hevigst in het zuiden, maar de restanten van de orkaan veroorzaakten ook zware overstromingen en tornado's meer naar het noordoosten. Amerikaans president Joe Biden gaat vandaag op bezoek in Louisiana om de schade op te meten.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de noodtoestand in New Jersey bekrachtigd. Daardoor kan er federale hulp geboden worden aan de getroffen staten. Het noodweer, een uitloper van orkaan Ida, kostte in het noordoosten van de VS al aan 49 mensen het leven. Mensen raakten vast in hun auto of in kelderappartementen. In New York lag ook het openbaar vervoer grotendeels stil. In totaal zijn door de orkaan/tropische storm al meer dan 50 mensen omgekomen. 

"Er zijn historische investeringen nodig in de strijd tegen de klimaatcrisis", zei president Biden in de nasleep van de orkaan Ida. Niet alleen in Louisiana, maar ook in de staten aan de oostkust, heeft die grote schade veroorzaakt en loopt de dodentol nog altijd op. 

De burgemeester van New York Bill de Blasio gaf kritiek op de weerkundigen. Die zouden volgens hem de impact van het natuurfenomeen hebben onderschat. Ze voorspelden 7,5 tot 15 centimeter regen op een dag, maar in Central Park alleen al viel er een record van 8 centimeter op een uur tijd.  Ook volgens de gouverneur van de staat New York gingen in de nacht van woensdag op donderdag de hemelsluizen veel sneller en feller open dan gedacht.  Uit de metro moesten meer dan 800 mensen worden geëvacueerd.  Honderden mensen lieten hun auto staan om zich in veiligheid te brengen. (lees verder onder foto van schade in Lafitte, Louisiana)

BEKIJK: Dronebeelden na de doortocht van orkaan Ida.

Videospeler inladen...
Ida Lafitte schade
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Schade

De hevige regen en vooral de tornado's hebben veel schade aangericht. Zo verwoestte een windhoos het grootste melkveebedrijf van de staat New Jersey. 

President Biden gaat vandaag de schade opmeten in Louisiana, waar Ida aan land kwam. Daar zitten nog altijd 900.000 mensen zonder elektriciteit. Biden zegt dat er historische investeringen nodig zijn om de klimaatcrisis aan te pakken. Hij zegt dat de overstromingen, de vernielingen door de orkaan Ida én de verschillende bosbranden in de staat California, "ons er nog maar eens aan herinneren dat deze extreme stormen in de klimaatcrisis nu gebeuren." Biden heeft een plan klaar voor miljardeninvesteringen in infrastructuur, energiesystemen en rioleringswerken, het zogenoemde "Build Back Better"-plan. De president wil het Congres aansporen om dat plan snel goed te keuren. 

De plotse hevige regenval die orkaan Ida veroorzaakte in New York zorgt voor bijzondere taferelen. Op deze beelden is te zien hoe een buschauffeur zich een weg probeert te banen door de plotse overstromingen. De passagiers moeten op de zitjes kruipen om de voeten droog te houden.

Videospeler inladen...

Meest gelezen