Grondwaterstanden opnieuw gestegen, op veel plaatsen in Vlaanderen hoge tot zeer hoge waarden  

Op de meeste plaatsen in Vlaanderen is de grondwaterstand hoog tot zelfs zeer hoog voor de tijd van het jaar. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) die Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vandaag bekend maakte. De historisch natte zomer zorgde dus niet alleen voor wateroverlast maar heeft ook positieve gevolgen.

In ongeveer 2 op de 3 meetpunten (66%) was de grondwaterstand op 1 september hoog tot zelfs zeer hoog voor de tijd van het jaar. Een kwart van de peilen zijn normaal (25%) en op slechts minder dan 1 op de 10 meetplaatsen (9%) zijn de grondwaterstanden nog laag tot zeer laag. Die laatste meetpunten bevinden zich vooral op plaatsen die minder snel reageren op wijzigende weersomstandigheden.

Oorzaak voor de hoge waterstanden is de extreme regenval van de laatste drie maanden. De zomer van 2021 was de natste sinds de start van de metingen van het KMI. Tussen juni en augustus viel gemiddeld 294 mm regen, een stuk boven het normale gemiddelde voor die periode van 234 mm. Vooral in het oosten van Vlaanderen viel beduidend meer neerslag dan normaal.

"Voor de natuur is dit natuurlijk goed nieuws," dat zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij. "De zomermaanden zijn traditioneel de droogste maanden van het jaar en in die periode heeft de natuur ook meer water nodig. Maar dankzij de abnormaal hoge hoeveelheid regen van de afgelopen weken heeft het grondwater goed kunnen aandikken. Ook voor wie een regenput heeft, is dit goed nieuws want het water daarvoor wordt uit die bovenste grondlaag opgepompt."

Na jaren van droge zomers is ook Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir opgelucht dat de grondwaterstanden zich goed hersteld hebben maar ze betreurt de prijs die we ervoor betaald hebben. “Ongetwijfeld zijn de meeste Vlamingen de neerslag van de voorbije maanden meer dan beu. Zeker daar waar het wateroverlast met zich meebracht. We kunnen niet ontkennen dat de hoeveelheid neerslag om dit te realiseren enorm was. Dat wil zeggen dat we moeten blijven investeren in de Blue Deal om Vlaanderen weerbaarder te maken zodat de grondwatertafel zich sneller kan herstellen”, aldus Demir.

Blue Deal

De Vlaamse regering kwam vlak voor de zomer van 2020 met een plan om de droogte en waterschaarste in Vlaanderen structureel aan te pakken met grote investeringen. Initieel voorzag de regering daarvoor 75 miljoen euro. Via het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ kregen de initiatieven van de Blue Deal een extra impuls. Dertien investeringsprojecten van de Blue Deal maken deel uit van het relanceplan, voor een totaal budget van 343 miljoen euro. 

Meest gelezen