Foto: Radio 2

Hondenbotten tentoongesteld in VolXmuseum: "Meer dan 700 honden opgegraven in Rivierenhof"

In het VolXmuseum in Deurne kan je de hondenskeletten gaan bekijken die twee jaar geleden in zeven kuilen in het Rivierenhof gevonden werden. Intussen is duidelijk dat honderden honden daar ruim 100 jaar geleden begraven werden, om de verspreiding van hondsdolheid tegen te gaan. "Dat is een dodelijk virus, dat ook gevaarlijk is voor de mens", vertelt Luk Lemmens (N-VA) van de provincie.

Het VolXmuseum in Deurne heeft nu een wel heel speciale collectie, want je kan er hondenskeletten gaan bekijken. "De skeletten dateren van ongeveer 100 jaar geleden, toen een epidemie hondsdolheid uitbrak. Er waren veel zwerfhonden en die moesten verdwijnen", vertelt archeologe Joke Bungeneers. 

"Hondsdolheid is een dodelijk virus voor zowel dieren als mensen. Er werd onmiddellijk beslist om een vaccin te maken, maar in afwachting daarvan maakten de mensen de honden af. Het was heel luguber", vertelt gedeputeerde Luk Lemmens. 

Eerst werden de honden doodgeknuppeld, -gestoken of -geschoten, maar daar kwam protest tegen

Archeologe Joke Bungeneers

Eerst werden de honden heel barbaars om het leven gebracht. "Ze werden doodgeknuppeld, gestoken of doodgeschoten. Omdat daar toen al veel protest tegen kwamen, werd er naar een "menselijkere" manier gezocht: vergassen en verdrinken. Dat was dan zogezegd humaner", legt Bungeneers uit. 

In 2019 werden er enkele kuilen in het Provinciaal Domein Rivierenhof in Deurne ontdekt. Die bleken vol te zitten met hondenbotten. "Het gaat in totaal om duizenden beenderen van ongeveer 700 honden. Die werden allemaal rond dezelfde tijd afgemaakt", zegt Bungeneers. De botten zijn te bekijken in het VolXmuseum  

Van links naar rechts: Walter Verbruggen, voorzitter van het VolXmuseum en Luk Lemmens (N-VA), gedeputeerde van Erfgoed.
Foto: Radio 2

Meest gelezen