"Ik heb me dat nooit zo gerealiseerd, dat "Theo en Thea" me mijn hele leven zou blijven achtervolgen"

""Theo en Thea" beeldden thema’s uit die de kijkertjes moesten raden. Bepaald geen kinderachtige onderwerpen - prostitutie, ongewenste intimiteiten, dik zijn, homoseksualiteit, dierenmishandeling - en ze werden plastisch uitgebeeld met drollen, piemels, opblaastieten. Veel ouders vonden het programma schunnig, wat de feestvreugde bij de pubers verder verhoogde." Zo omschreef de Nederlandse nieuwswebsite AD ooit het kinderprogramma "Theo en Thea", dat in de 2e helft van de jaren 80 vooral bij tieners en studenten een zekere cultstatus verwierf. Ook de Vlaamse jeugd kon de absurdistische aanpak, op de grens van het toelaatbare, en soms zelfs erover, best smaken. En dat vooral omdat het allemaal op de lachspieren werkte en bleef werken. Daar zorgden dan weer de jampotbrillenglazen, konijnentanden en kinderachtige stemmen voor. De rol van Theo werd gespeeld door Arjan Ederveen. Hij wordt komende donderdag 65.

Onder meer bij "W817"-actrice Britt Van Der Borght en "De jaren stillekes"-presentator Steven Van Herreweghe ontbreekt "Theo en Thea" (en hond Trudie) niet in hun lijstje van populairste tv-programma’s ooit. In ieder geval was het een programma waar taboes door het duo Arjan "Theo" Ederveen en Tosca "Thea" Niterink doorbroken werden. Het opinieweekblad De Groene Amsterdammer besloot alvast in 1997: "We moeten vooral niet onderschatten wat dit duo heeft aangericht in de tere zieltjes van de kijkbuiskinderen."

Arjan Ederveen: "Tosca en ik wilden sprookjes uitbeelden als een soort broer en zus, dan hoefden we zelf niks te verzinnen. We moesten natuurlijk wel een naam hebben. Tosca ging de volgende dag naar de verjaardag van haar neef, Theo, die was getrouwd met een zekere Thea. Dat waren leuke namen, en die besloten we te gebruiken. Voor het uiterlijk gingen we naar de feestwinkel, dat is altijd een goede inspiratiebron." (Algemeen Nijmeegs Studentenblad, november 2013) De hazentandjes vonden dan weer hun oorsprong bij Freddie Mercury, die Ederveen ooit op deze manier imiteerde.

"Het programma was razendsnel populair geworden. Een paar weken na de start vertelden kijkers ons al dat ze ons thuis nadeden. Ouders vonden het vaak maar niks, jongeren daardoor des te meer. We bespraken alles en brachten dat ook allemaal vrij letterlijk in beeld." (Nieuwe Revue, april 2020) Theo en Thea gebruikten vaak kartonnen decortjes, met gordijntjes waarachter ze zich verkleedden en met rekwisieten die ieder kind thuis kon aantreffen.

"Ik denk dat één aflevering nooit uitgezonden is. Die ging over fascisme. We hadden hakenkruisen omgekeerd getekend en daar konden mensen wel eens aanstoot aan nemen." (De wereld draait door, april 2015)

"De erkenning vonden we geweldig. Alleen moesten we elke week een aflevering maken. Dat werd een ding. Als ik vroeg of de laatste uitzending leuk was, zeiden mensen: "Die aflevering van de week daarvóór, díe vond ik leuk.’"" (Algemeen Dagblad, december 2018)

"Toen we "Theo en Thea" maakten, zeiden mensen al: "De vorige uitzending was leuker." Het was altijd zo dat ze wat je al gedaan had, leuker vonden." (Ivo Van Woerden, november 2011) Vier jaar na de eerste uitzending trokken Ederveen en Niterink dan ook de stekker uit het populaire tv-programma. Midden december 1989 verscheen wel nog "Theo en Thea en de ontmaskering van het Tenenkaasimperium" in de bioscoopzalen.

Dat veel mensen mij nog altijd als Theo zien? Nee hoor, dat gaat niet vervelen

"We zijn er misschien te laat mee gestopt. Hadden we dat eerder gedaan, dan was het niet in elk interview ter sprake blijven komen. Nu kan ik daar inmiddels prima mee omgaan, maar in de eerste jaren na het einde vond ik dat heel erg. We hadden het voor onszelf afgesloten, wilden nieuwe wegen bewandelen en werkten daar ook hard voor, maar kregen het steeds weer in het gezicht geworpen. Tot op de dag van vandaag word ik erop aangesproken." (Nieuwe Revue)

"Ik heb me dat nooit zo gerealiseerd, hé, dat zoiets je je hele leven blijft achtervolgen. Wij dachten dat we op tijd waren gestopt..." (Algemeen Dagblad)

"Dat veel mensen mij nog altijd als Theo zien? Nee hoor, dat gaat niet vervelen. Ik vind het heel normaal." (Gazet van Antwerpen, november 2001)

Ederveen maakte samen met Niterink na "Theo en Thea" het al even succesvolle VPRO-programma "Kreatief met kurk". Ook de komedieserie "30 minuten" kon op veel bijval rekenen. Later werd hij panellid in het spelprogramma "Wie van de drie" en werd hij vaak gevraagd om stemmetjes van tekenfilmfiguren in te spreken, zoals die van Rex in "Toy story". Ook het theater liet hij intussen niet links liggen, met rollen in de musicals “Hairspray” en “De gelaarsde poes”. En komende donderdag mag hij dus 65 kaarsjes uitblazen.

Meest gelezen