Instagrampagina toont historische foto's (1880-1960) van Gent, maar dan ingekleurd

De Instagrampagina "ghent.colored" toont voor en na foto's van in het Gentse en dit van eind 19e eeuw tot de jaren 60. Je ziet telkens de originele zwart-wit foto en dan een ingekleurde versie van diezelfde foto. 

Het idee komt van Korneel Bostyn, die er nog niet zo lang geleden mee begonnen is. Bostyn woont ondertussen een tiental jaar in Gent. Door zich met de oude foto's bezig te houden leert hij de stad een beetje beter kennen, en bovendien is hij gefascineerd door het verleden. "Ik ben altijd heel nieuwsgierig naar hoe het vroeger is geweest. En als ik die foto's inkleur, stap ik een beetje in die wereld."

Als ik de foto's inkleur, stap ik een beetje in die wereld van vroeger
Korneel Bostyn

De foto's haalt Bostyn bij de online beeldbank van stad Gent en hij koopt oude postkaarten op. De ingekleurde foto's tonen hoe de mensen en de gebouwen erop zouden kunnen uitgezien hebben in kleur. 

Een foto vóór hij is ingekleurd:

Korneel Bostyn

"Ik heb de oude foto's ingekleurd en geremasterd (digitaal verbeteren van de fotokwaliteit), want vaak zijn die in slechte staat. Ik heb ze tot leven gewekt", vertelt Bostyn. 

Dezelfde foto van hierboven na de inkleuring:

Korneel Bostyn

Bij iedere foto zet hij het jaartal en een beetje uitleg. Zoals de foto hierboven: je ziet Duitse soldaten en officieren die voor het Oud Gerechtsgebouw in Gent poseren. "Gent bleef tijdens WO I redelijk gespaard omdat de bezetter een militair bestuur installeerde in de stad. Vanuit Gent regelden zij de oorlogsvoering en het burgerlijk leven van Oost- en West-Vlaanderen. Elf jaar later, in 1926, zal in het Gerechtsgebouw een grote brand woeden waardoor enkel de buitenmuren intact zullen blijven."

Een ander voorbeeld hieronder met een voor -en nafoto van de wereldtentoonstelling in 1913:

Tot 30 uur werk per foto

Korneel volgde een grafische opleiding en gebruikt de programma's Photoshop en een digitale pen op een iPad. Het verbeteren en inkleuren van de foto's is soms een werk van hard labeur, vertelt Bostyn: "Ik doe het in stukjes, maar aan een bepaalde foto ben ik 30 uur bezig geweest. Soms duurt het ook maar 3 of 4 uur. Het hangt ervan af hoeveel detail er in de foto zit."

De Instagrampagina is nog jong, hij startte ermee midden augustus. "Ik begon ermee toen mijn zus aan het schilderen was. En ik ga er zeker nog mee door."

De foto hieronder toont de zwart-wit en de ingekleurde foto van een beeld uit 1900 van de bekende Veldstraat:

Meest gelezen