Foto via UZ Gent

Koppelbed "De Bijrijder" van UZ Gent laat partners samen slapen in laatste dagen

Het universitair ziekenhuis in Gent geeft koppels de mogelijkheid om bij elkaar te slapen in "De Bijrijder" in de laatste levensfase van een van de partners. Dat doet het ziekenhuis om het nakende overlijden zo zacht en comfortabel mogelijk te maken. Het gaat om een bed dat niet specifiek gebruik wordt op de palliatieve diensten, maar kan verreden worden naar andere afdelingen op aanvraag.

Wanneer patiënten palliatief zijn, en wanneer het de laatste dagen van hun leven zijn, kan nu gekozen worden om samen met de partner te slapen in "De Bijrijder". Dat is een bed dat naast het bed van de stervende kan gezet worden, waardoor het een volwaardig dubbel bed is. Volgens de psychologe van het universitair ziekenhuis Let Dillen is dat nodig: "We weten uit ervaring dat het nodig is voor de palliatieve patiënt en zijn naaste om die laatste periode zo kwaliteitsvol door te brengen. Dan gaat het vooral over dicht bij elkaar zijn."

Mensen willen dicht bij elkaar zijn, dingen vertellen of zelfs nog samen naar muziek luisteren

Psychologe Let Dillen

"Mensen willen dingen aan elkaar vertellen, samen mijmeren of zelfs samen nog naar muziek luisteren", legt Dillen uit. En dat is gewoon heel erg menselijk: "We zijn ons hele leven gewoon dat we in momenten van stress dicht bij elkaar willen zijn en elkaars hand willen vasthouden. Sommigen mensen hebben hun hele leven samen geslapen ook."

Niet intiem genoeg

Er zijn wel mogelijkheden nu, maar die zijn niet intiem genoeg: "In sommige ziekenhuiskamers kan je wel een zetelbed erbij zetten, maar dat is nog altijd niet echt fysiek heel nabij."

Koppelbed

Het koppelbed "De Bijrijder" is voorlopig uniek in het ziekenhuis. Maar het kan verreden worden naar verschillende diensten op aanvraag. "Het bed kan op dezelfde hoogte gezet worden en zo ontstaat een volwaardig dubbel bed."

Lees verder onder de foto van het bed.

Foto via UZ Gent

Andere diensten

Het bed is er niet specifiek voor de palliatieve diensten, want daar zijn al vrij veel mogelijkheden, legt de psychologe uit: "Er is daar bijvoorbeeld een dubbel zetelbed en zelfs nog andere mogelijkheden om bij de stervende partner te slapen. Op de andere diensten is zoiets nog niet standaard voorzien. Dit koppelbed kan verreden worden naar waar dat nodig is."

Dit bed kan verreden worden naar eender welke dienst waar dat nodig is

Psychologe Let Dillen

"Dat kan bijvoorbeeld zijn naar een oncologische of een geriatrische dienst. Maar in feite kan het naar eender welke dienst verreden worden na aanvraag. Dan kan de partner waken bij de stervende."

Er is dus op dit moment nog maar 1 zo'n bed, maar het ziekenhuis volgt op indien de nood hoger wordt. "De Bijrijder" is er nu gekomen dankzij sponsoring van OIGO vzw. Indien er nog meerdere bedden zouden moeten komen, gaat het ziekenhuis opnieuw op zoek naar sponsors.

Meest gelezen