Rob Engelaar

Rechtszaak is van de baan: AstraZeneca krijgt tot eind maart om alle beloofde vaccins aan EU te leveren

De Europese Unie en farmabedrijf AstraZeneca hebben dan toch een akkoord gevonden over de levering van de door de EU bestelde coronavaccins. Daardoor is de rechtszaak over de vertraagde leveringen die de Europese Commissie had aangespannen tegen de vaccinproducent van de baan. De laatste levering moet eind maart binnen zijn.

300 miljoen coronavaccins tegen eind juni van dit jaar, dat zou AstraZeneca volgens het oorspronkelijke contract met de EU leveren. Maar al snel werd duidelijk dat het farmabedrijf die belofte niet zou kunnen waarmaken, tot grote frustratie van de Europese lidstaten die zich dit voorjaar allemaal dubbelplooiden om zo snel mogelijk burgers een coronaprik te kunnen aanbieden. 

Tegen juni laatstleden stond de teller van de AstraZeneca-leveringen aan de EU op een kleine 100 miljoen dosissen. De animositeit tussen de EU en AstraZeneca was tegen dan al uitgemond in een heuse rechtszaak. De EU wilde de vaccinproducent zo dwingen om sneller meer vaccins te leveren.

Korting bij vertraging

In kortgeding besliste de Brussele rechter alvast dat AstraZeneca tegen september al 50 miljoen extra dosissen moest leveren, inclusief een dwangsom als dat niet zou gebeuren. In september zou dan een rechtszaak ten gronde volgen.

Maar die is nu dus van de baan. Beide partijen hebben een dading gesloten waarbij harde afspraken zijn gemaakt over de resterende 200 miljoen vaccins die AstraZeneca nog moet leveren. Tegen het einde van het derde kwartaal (eind september) moeten er 60 miljoen vaccins van binnen zijn, eind december komen er nog eens 75 miljoen bij. Tegen eind maart volgt dan de laatste levering van 65 miljoen dosissen.

AstraZeneca krijgt dus wat respijt van de EU, maar zal zich ook minder makkelijk vertragingen kunnen permitteren. Bij 1 maand vertraging moet er 10 procent van de prijs af, bij 2 maanden vertraging 25 procent en bij drie maanden of meer moet AstraZeneca een korting van 40 procent geven.

Leveringen aan ontwikkelingslanden

Volgens de Europese Commissie blijven de AstraZeneca-dosissen "cruciaal" voor de EU, omdat er "aanzienlijke verschillen zijn in de vaccinatiegraad van de lidstaten". Daarnaast hoopt de EU met de extra vaccins ook de rest van de wereld te kunnen helpen in de strijd tegen COVID-19. Minstens 200 miljoen Europese vaccins zullen daarom nog voor het einde van het jaar aan ontwikkelingslanden worden doorgespeeld.

Meest gelezen