AFP or licensors

"Man met de bizonkop" pleit schuldig voor bestorming van Capitool

De man die begin dit jaar de wereldpers haalde toen hij in bloot bovenlijf en getooid met bizonhoorns het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington bestormde, heeft voor een rechtbank schuldig gepleit aan huisvredebreuk en gewelddadig gedrag.

Op 6 januari bestormden aanhangers van voormalig president Donald Trump het Capitool, het Amerikaanse parlementsgebouw in Washington. De gemoederen waren in de dagen en weken ervoor hoog opgelopen nadat Joe Biden was uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen. Bij die bestorming vielen 5 doden.

Een opvallend beeld was dat van een man in bloot bovenlijf, een gezicht beschilderd in de kleuren van de Amerikaanse vlag, en bizonhoorns op zijn hoofd. Het ging om Jake Angeli (geboren als Jacob Chansley) uit Phoenix, Arizona. Hij is een bekende Trump-supporter, een zelfverklaarde sjamaan en een aanhanger van de QAnon-samenzweringstheorie. Die meent dat leden van de Amerikaanse elite, onder wie politici van de Democraten, maar ook mensen uit de zakenwereld, de media of Hollywood, betrokken zijn bij een complot tegen Trump.

De foto waarin Angeli in het Capitoolgebouw staat, waarop het lijkt dat hij huilt als een wolf, was een van de eerste beelden die van de bestorming naar buiten kwamen.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Drie dagen na de aanval werd Angeli opgepakt. Hij moest terechtstaan voor zijn betrokkenheid bij de bestorming op het Capitool en kon tot 20 jaar cel krijgen, maar heeft nu schuldig gepleit. Daardoor riskeert hij nog een celstraf van 41 tot 51 maanden, min de 8 maanden die hij al in de cel heeft doorgebracht.

Angeli's advocaat pleitte dat zijn cliënt sinds enkele jaren lijdt aan "persoonlijkheidsstoornissen", die versterkt worden door een periode van eenzame opsluiting. Volgens zijn advocaat is Angeli teleurgesteld dat voormalig president Trump hem geen genade geschonken heeft nadat hij schuldig gepleit had. Hij zou volgens zijn advocaat nu geen aanhanger meer zijn van Trump en van QAnon.

De uitspraak volgt op 17 november.

Meest gelezen