Jan De Meuleneir / Photo News

Nu einde vaccinatiecentra in zicht is: 21 Vlaamse gemeenten halen 70% (nog) niet, ontdek hier de situatie in jouw buurt

21 Vlaamse gemeenten halen de vaccinatiegraad van 70 procent (nog) niet. Op 10 plekken is zelfs minder dan 70 procent al een eerste keer gevaccineerd. De laatste uitnodigingen voor die eerste prik worden nochtans volgende week al verstuurd. Tegen 15 oktober zullen de vaccinatiecentra overal in Vlaanderen gesloten zijn. Maar wat daarna? Wat moet je doen als je je toch nog wil laten vaccineren? En wat met kinderen die pas na 15 oktober 12 jaar worden?

De vaccinatiecampagne loopt stilaan op z'n einde. Meer dan 5 miljoen Vlamingen zijn intussen volledig gevaccineerd, goed voor een vaccinatiegraad van 76,7 procent. 

In 279 Vlaamse steden en gemeenten is meer dan 70 procent van de volledige bevolking volledig gevaccineerd. 21 steden en gemeenten halen die grens (nog) niet. Op 10 plaatsen is zelfs minder dan 70 procent van de inwoners een eerste keer gevaccineerd. Het gaat dan vooral over de gemeenten in de Brusselse rand, maar ook de stad Antwerpen.

Bekijk op de kaart hieronder hoeveel procent van de totale bevoking in jouw gemeente volledig gevaccineerd zijn (op 3/9/2021).
(lees verder onder de kaart)

In Wemmel is momenteel 60,6 procent van de inwoners volledig gevaccineerd. 64,7 procent heeft een eerste prik gekregen. Burgemeester Walter Vansteenkiste denkt dat het komt omdat zijn gemeente grenst aan Brussel. "Onze cijfers liggen meer in lijn met de cijfers in Brussel dan in Vlaanderen. Vooral als je kijkt naar de vaccinatiegraad van jongeren", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"De jongeren in Wemmel hebben een grote band met de Brusselse jongerenbevolking", zegt Vansteenkiste. "Er is wantrouwen tegenover de vaccins en het is ook niet makkelijk om die jongeren te bereiken via de gewone kanalen. Maar ik ben hoopvol dat ze nog tot voortschrijdend inzicht zullen komen."

In het Brussels gewest zijn intussen ruim 6 op de 10 volwassen inwoners volledig gevaccineerd. Dat zijn er een stuk meer dan vorige maand, maar vooral bij de jongere inwoners moet er nog een inhaalbeweging gebeuren. Bij de volwassen Brusselaars onder de 45 jaar is amper de helft volledig gevaccineerd. Bij de 12- tot 17-jarigen zijn dat er nog geen 2 op de 10. 

Herbeluister het gesprek met Walter Vansteenkiste, burgemeester van Wemmel, over de lage vaccinatiegraad in zijn gemeente:

Laatste uitnodigingen vanuit de overheid

In elk geval worden er de komende weken nog enkele tienduizenden eerste en tweede prikken gezet in Vlaanderen, vooral bij de 12- tot 15-jarigen. De laatste uitnodigingen voor een eerste prik worden wel volgende week al verstuurd.

"Uiteraard blijven er ook na 10 september nog eerste prikken mogelijk, maar dan zal je zelf een afspraak moeten maken", zegt Dirk Dewolf, administrateur-generaal van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. "De kans bestaat dat je tweede prik dan valt op een moment dat het vaccinatiecentrum al gesloten is. Dan moet er worden afgesproken met de eerstelijnszorg, de huisarts bijvoorbeeld, maar de garantie op die tweede prik is er wel", zegt Dewolf.

Wat na 15 oktober?

Op sommige plaatsen is het vaccinatiecentrum nu al gesloten, op andere plekken wordt op halve kracht gewerkt. Tegen 15 oktober zullen uiteindelijk alle Vlaamse vaccinatiecentra gesloten zijn. Wat als je daarna nog een vaccin wil? 

"Er zullen altijd mensen bijkomen die nog gevaccineerd willen worden. Denk aan kinderen die 12 jaar worden en vanaf dan in aanmerking komen voor een coronavaccin. Of buitenlandse studenten of mensen die zich nog bedenken", zegt Dewolf.

Ook na 15 oktober zal je je nog kunnen laten vaccineren tegen corona, dat zal dan vooral via de huisarts gebeuren

Dirk Dewolf, administrateur-generaal Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid

Vanaf 15 oktober gaan we daarom werken met apotheek-hubs. Op die locaties zullen de vaccins worden afgeleverd en door de apothekers worden klaargemaakt. Huisartsen, verpleegkundigen en mobiele teams kunnen die daar dan gaan ophalen om de prikken toe te dienen."

"Er wordt ook nagedacht om de apotheker zelf het vaccin te laten zetten, maar dat is vandaag juridisch nog niet mogelijk."

Boostervaccin vanaf 13 september

In de week van 13 september worden ook de eerste uitnodigingen verstuurd voor een derde prik. Die is voorbehouden voor mensen vanaf 12 jaar met een verminderde immuniteit. Het gaat dan onder meer over kankerpatiënten, patiënten met aangeboren afweerstoornissen, patiënten die een stamcel- of orgaantransplantie hebben ondergaan en sommige HIV-patiënten.

"Momenteel zijn de ziekenfondsen bezig om die lijst van patiënten op te stellen", zegt Dirk Dewolf. "We schatten dat het in totaal om zo'n 280.000 Vlamingen gaat. Zij zullen hun vaccin wel nog in het vaccinatiecentrum kunnen krijgen."

Meest gelezen