Viroloog Steven Van Gucht peter van project Buurtcomputer in thuisbasis Denderleeuw

Viroloog Steven Van Gucht vindt het belangrijk dat mensen mee zijn met de digitale evolutie, en wordt daarom peter van het project Buurtcomputer in thuisbasis Denderleeuw. Door dat project kunnen inwoners met een computer en smartphone leren werken. Als bekend gezicht wil Van Gucht mensen extra aanspreken om hun digitale achterstand in te halen en niet geïsoleerd te raken.  

Denderleeuw heeft het project Buurtcomputer gisteravond boven de doopvont gehouden, en viroloog Steven Van Gucht heeft zijn zegen gegeven. Inwoners die niet mee zijn met de digitale evolutie kunnen leren werken met de computer en de smartphone, want dat is toch wel van groot belang, zegt Van Gucht: "Er zijn nog altijd veel mensen in onze samenleving die geen internet hebben, of niet met een computer of smartphone kunnen omgaan, of er gewoon geen hebben of kunnen betalen. Maar die mensen raken dan wel geïsoleerd, want alles wordt meer en meer digitaal. Iets reserveren bijvoorbeeld, betalingen doen, je weg vinden, enzovoort. Dus het is echt wel nodig om een hand uit te steken naar die mensen, want die evolutie  zal niet te stoppen zijn."

Het zijn zeker niet alleen oudere mensen die digitaal niet mee zijn!

Steven Van Gucht, viroloog en peter van project Buurtcomputer in Denderleeuw

"Er zullen zeker wel oudere mensen zijn die niet mee zijn met de snelle digitale evolutie", zegt Van Gucht, "maar het zal een heel divers publiek zijn dat we met het project Buurtcomputer kunnen helpen. Er kunnen mensen bij zijn van andere origine, of mensen van hier die tot nu de kans niet kregen om met een computer te leren werken. Het gaat trouwens niet alleen over hoe je alles kan doen op computer of smartphone. Het zal zeker ook gaan over de risico’s ervan, zoals internetfraude of phishing mails en valse berichten."

Lees verder onder de foto

In het project Buurtcomputer zet Denderleeuw een tiental vrijwilligers in die cursus geven. Het gaat dan over de verschillende aspecten van het digitale leven, bijvoorbeeld over Itsme (een inlogapplicatie op smartphone), het gebruik van Instagram en andere sociale media, of aanleren hoe je online iets kan bestellen. 

"Maar naast die gerichte opleidingssessies, zijn er ook vrije inloopmomenten. Dat zijn momenten waarop je zelf iemand vragen kan stellen over een bepaald onderwerp of probleem. Dat maakt het allemaal heel laagdrempelig, wat echt wel nodig is voor zoiets. Ik leen daarom ook graag mijn gezicht aan dit project in mijn eigen gemeente." 

Meer informatie over het project Buurtcomputer in Denderleeuw vind je hier

Meest gelezen