1,8 miljoen euro voor vervoer buitengewoon onderwijs, zodat leerlingen geen uren op bus moeten zitten

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) maakt onmiddellijk 1,8 miljoen euro vrij voor het leerlingenvervoer in het buitengewoon onderwijs. Het is de bedoeling dat leerlingen niet langer urenlang op de bus moeten zitten om naar school te kunnen. Peeters hoopt dat de ergste toestanden volgende maandag al zijn opgelost.

"We hebben nu al ongeveer 1,8 miljoen euro vrijgemaakt om de grootste noden te lenigen", zegt Peeters. "Maar er moeten ook structurele oplossingen komen." Daarvoor richt Peeters een werkgroep op met haar eigen kabinet en die van Welzijn, Onderwijs en Binnenlands Bestuur.

"Tegen volgend schooljaar wil ik hier absoluut komaf mee maken", vertelt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Ik heb De Lijn gevraagd om al het mogelijke te doen om voor eenieder een oplossing uit te werken

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD)

"Ik heb De Lijn gevraagd om al het mogelijke te doen om voor eenieder een oplossing uit te werken", zegt Peeters. Ze hoopt dat de problemen volgende maandag al van de baan zijn.

De eerste schoolweek is niet zonder problemen gelopen voor verschillende leerlingen uit het buitengewoon onderwijs. Dat busritten soms heel lang duren voor de leerlingen is een oud zeer, maar het probleem blijkt steeds groter te worden. Sommige leerlingen van de provinciale school voor buitengewoon onderwijs Richtpunt in Buggenhout moeten al om 5.00 uur vertrekken en komt pas om 10.00 uur aan op school, als de lessen al meer dan een uur bezig zijn. 's Avonds zijn sommige leerlingen pas om 21.30 uur thuis met de bus.

Tegen volgend schooljaar wil ik dergelijke toestanden absoluut niet meer hebben

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD)

Dergelijke problemen duiken wel vaker op aan het begin van het schooljaar. Volgens Peeters komt dat onder meer omdat men nog niet weet hoeveel leerlingen waar naar school gaan, omdat er soms bijkomende onderwijstypes in een school onderdak moeten vinden of gewoon omdat het aantal leerlingen in sommige scholen stijgt. 

"Tegen volgend schooljaar wil ik dergelijke toestanden absoluut niet meer hebben", zegt minister Peeters. "We hebben nu een snelle oplossing voor een precaire toestand door extra middelen vrij te maken, maar er moeten structurele oplossingen komen, waarbij taxi's of minibussen worden ingeschakeld."

"We hebben op dit moment drie proefprojecten lopen in Leuven, Antwerpen en Roeselare", aldus Lydia Peeters. Daaruit zijn volgens haar al heel wat voorstellen gekomen: werken met mobilteitscoaches of met specifieke kinderopvang bijvoorbeeld. "Ik vind dat we die zo snel mogelijk moeten uitrollen in heel Vlaanderen." 

Vervoersmaatschappij De Lijn is tevreden dat ze 1,8 miljoen euro extra krijgt van de overheid om de dringendste problemen op te lossen. Waar De Lijn nu precies extra bussen zal inzetten, wordt zo snel mogelijk met alle betrokken partijen bekeken.

Bekijk hieronder de reactie van Karen Van der Sype, woordvoerder van De Lijn:

Videospeler inladen...

We gaan ervan uit dat er nu echt iets kan veranderen

Jolien Roef (waarnemend directeur Richtpunt Buggenhout)

"We hebben toch een klein hoeragevoel", reageert Jolien Roef, waarnemend directeur van Richtpunt in Buggenhout. "We gaan ervan uit dat er nu echt iets kan veranderen." Ze heeft het gevoel dat kinderen, ouders en busbegeleider eindelijk worden gehoord. 

"Een oud zeer kan misschien een beetje de wereld uit worden geholpen", zegt Jolien Roef nog. Van De Lijn heeft ze intussen al te horen gekregen dat er volgende week meer bussen worden ingezet, al beseft ze dat de busritten nog altijd lang zullen zijn. "Maar we gaan ervan uit dat ze menselijk zullen zijn."

Meest gelezen