Vlaamse regering wil Herkenrodebossen met 135 hectare uitbreiden

In Hasselt komt er aan de Herkenrodebossen 135 hectare bos bij om zo de versnippering tussen Kermt, Stevoort en Spalbeek tegen te gaan. Ook de ontginningszone Weyerbos in Hasselt en Nieuwerkerken zal snel een bestemming krijgen als bosgebied. 

De Herkenrodebossen tussen Stevoort, Kermt en Spalbeek zijn nu zo'n 162 hectare groot. Omdat die gebieden wat versnipperd zijn, besliste de Vlaamse regering vandaag om de bossen met elkaar te verbinden met 135 hectare extra bos. "Het gaat wel degelijk om extra bos, en het is geen compensatie voor andere gebieden", benadrukt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA). 

Landbouw uitoefenen kan er nog steeds en ook de kleine landschapselementen blijven beschermd. Na verloop van tijd zal het kasteel van Stevoort en de omgeving van het Herkenrodebos beschermd worden als erfgoedlandschap. 

Weyerbos

Aan de voormalige ontginningszone Weyerbos zal ook een groot bos van 50 hectare ontwikkeld worden. Op die manier krijgt de ontginningszone in Hasselt en Nieuwerkerken een definitieve bestemming. 

Meest gelezen