Luc Daelemans

Wat nu met fusieplannen in Zuid-Limburg? De ene gemeente weet het nog niet, de andere kijkt al andere richting uit

De fusie van Tongeren en Borgloon komt dichterbij, de twee gemeenteraden hebben het licht op groen gezet om de voorbereiding te starten. Maar vraag is nu wat Alken, Heers, Kortessem en Wellen gaan doen. Die hadden samen met Borgloon een studie besteld om samen te werken, maar lijken nu allemaal een andere kant uit te kijken. 

De gemeenteraden van Alken, Heers, Kortessem, Wellen en Borgloon hebben allemaal de analyse bekeken die was gemaakt over een mogelijke samenwerking tussen de vijf gemeenten. Borgloon was de vier anderen echter te snel af en maakte een aantal weken geleden bekend dat het een fusie met Tongeren voorbereidt. De gemeenteraad van Borgloon heeft gisteren het licht op groen gezet om die fusie op te starten,  in Tongeren is dat eerder deze week al gebeurd. 

"We willen vooruit", zegt burgemeester Awouters (Open VLD) van Borgloon. "De meerderheid in Borgloon vindt dat we het traject op zijn minst moeten doorlopen om te kijken of we naar een groter geheel kunnen opschalen. Van de vier andere gemeenten wilde alleen Kortessem alleen echt een fusie, maar Borgloon en Kortessem hebben samen geen 20.000 inwoners en dan is er geen schuldovername van de Vlaamse overheid. "

"We zijn in snelheid gepakt"

Burgemeester Kristof Pirard (Open VLD) van Heers vindt het een gemiste kans, nu niet met de gemeenten van kanton Borgloon kan samengewerkt worden. "We zijn teleurgesteld over de manier waarop het gebeurd is, respectloos, omdat de datum van 2 september niet gerespecteerd is." Heers grenst in kanton Borgloon alleen aan Borgloon en niet aan de drie andere gemeenten. Een fusie met Alken, Kortessem of Wellen kan niet. "We weten nog niet welke kant we gaan uitkijken, maar we gaan niet in een hoekje wegkwijnen", besluit Pirard. 

In Wellen pleit de N-VA oppositie nu voor een fusie met Alken en Kortessem. Maar voor burgemeester Els Robeyns (Vooruit) is dat niet aan de orde, omdat ze samen niet groot genoeg zijn.  Ook Kortessem lijkt een fusie tussen de drie niet geneigd, daar zou nu richting Diepenbeek gekeken worden. 

Meest gelezen