Vrouwen die demonstreren in Kaboel
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Zeker 17 doden in Kaboel bij vreugdeschoten taliban na "verovering" Panjshirvallei, manifesterende vrouwen belaagd

In de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn gisteravond bij vreugdeschoten van talibanstrijders meerdere mensen omgekomen. Dat heeft de nieuwszender Al-Jazeera gemeld. Er zouden minstens 17 doden en 41 gewonden gevallen zijn. Talibanstrijders losten vreugdeschoten om de "overwinning" in de Panjshirvallei te vieren. Maar de leider van het Nationaal Verzetsfront spreekt hun overwinning tegen. Ook in de hoofdstad werden vrouwen die protesteerden voor gelijke rechten geslagen en bestookt met traangas door talibanstrijders.

Een spoedziekenhuis in de Afghaanse hoofdstad Kaboel meldde aan Al-Jazeera dat er minstens 17 doden en 41 gewonden zijn gevallen door de vreugdeschoten. Maar de precieze omstandigheden zijn niet duidelijk. De schoten volgden op onbevestigde berichten dat de taliban het verzet in de Panjshirvallei zouden hebben verslagen.

De talibanstrijders eisen de overwinning op in de Panjshirvallei. Maar volgens andere bronnen wordt er nog steeds hevig gevochten in de regio. Zo schreef verzetsleider Ahmad Massoud op sociale media dat hij zal blijven vechten: "We zullen de strijd voor God, vrijheid en rechtvaardigheid nooit opgeven".

Panjshir is de enige plaats in Afghanistan die nog niet in handen van de taliban is gevallen. De taliban zouden de provincie wel zijn binnengedrongen, maar ze zouden de plaatselijke hoofdstad nog niet hebben ingenomen. 

Bekijk hier meer uitleg over de Panjshir-vallei door Midden-Oostenexpert Rudi Vranckx:

Videospeler inladen...

De Panjshirvallei is omgeven door steile bergketens, vanuit Kaboel is ze slecht langs één doorgang te bereiken. De taliban rukten de voorbije weken stelselmatig op naar de vallei, met melding van hevige gevechten. 

Sinds de jaren 70 is geen enkele regering erin geslaagd het hele grondgebied van Afghanistan te controleren, ook nu is dat niet het geval. Naast de oppositie in Panjshir zouden er ook in het noorden en het centrum van het land districten zijn die verzet plegen tegen de taliban, gesteund op etnische en religieuze minderheden.  

Protesterende vrouwen belaagd door taliban

Ook in de hoofstad Kaboel, niet ver van het presidentieel paleis, zijn vrouwen die er demonstreerden voor gelijke rechten en democratie, bestookt door talibanstrijders. Volgens ooggetuigen gebruikten de strijders traangas en sloegen ze vrouwen. Ze probeerden te verhinderen dat de vrouwen het paleis zouden bereiken. 

Op sociale media circuleren er filmpjes waarin je ziet hoe de talibanstrijders de vrouwen omsingelen. Je hoort hoestende vrouwen en ziet hoe ze hun neus proberen afdekken. 

De taliban oefenden in de jaren 1996-2001 een schrikbewind uit. Vrouwen verdwenen uit het openbare leven, ze kregen geen toegang tot school of werk. De protesterende vrouwen willen niet terug naar die tijden nu de taliban opnieuw aan de macht zijn. Ze eisen democratie,  recht op onderwijs en op een baan. De vrouwen droegen spandoeken waar onder meer opstond: "Wij zijn niet de vrouwen van de jaren negentig".

Wij zijn niet de vrouwen van de jaren 90

De huidige taliban hebben na de snelle val van de hoofdstad nochtans verzoenende taal gesproken. Een van de talibanleiders zei dat de vrouw een rol zal spelen in de samenleving. Een woordvoerder van de taliban zei eerder dat ze "de rechten van vrouwen zullen respecteren overeenkomstig met de interpretatie van de islamitische geschriften". Maar hoe vrij deze geschriften zullen geïnterpreteerd worden voor de vrouwen in Afghanistan, valt af te wachten. 

Meest gelezen