Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Biden meet orkaanschade op in Louisiana en belooft hulp

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een bezoek gebracht aan Louisiana om een idee te krijgen van de schade die orkaan Ida in de zuidelijke staat heeft aangericht. De president overvloog het gebied en ging praten met inwoners en hulpverleners in New Orleans en andere plaatsen in de omgeving. Hij beloofde alvast zijn volle steun.

Orkaan Ida kostte in Louisiana en de naburige staat Mississippi zeker 25 mensen het leven en zes mensen zijn nog vermist. In het rampgebied hebben nog meer dan 800.000 huishoudens sinds zondag geen elektriciteit en bij velen stroomt geen water uit de kraan.

Biden, die eerder al zijn ontzag voor het natuurgeweld had geuit, sprak met plaatselijke functionarissen over hun frustratie dat de stroomvoorziening nog niet is hersteld. Het grootste energiebedrijf van de staat denkt nog uiterlijk vijf dagen nodig te hebben om dat te doen. 

Bekijk hieronder beelden van de schade door de overstromingen. Ook zien we Joe Biden de getroffen bevolking een hart onder de riem steken.

Videospeler inladen...

Gouverneur John Bel Edwards van Louisiana overhandiogde Biden een verlanglijst met alle benodigdheden, waaronder brandstof, omdat raffinaderijen ook getroffen zijn. Bij benzinestations en noodverdeelstations staan de auto's in lange rijen. Maar ook water en voedsel worden verdeeld en ook daar is nog federale steun voor welkom. 

De regering heeft al een deel van de strategische oliereserve vrijgegeven en president Biden beloofde dat er ook nog honderden generatoren onderweg zijn. Een kopzorg zijn de vele olielekken die zijn gemeld op land en water. 

Een warm bad en airco

Heel wat inwoners van de kuststrook nabij Orleans hebben slechte herinneringen aan de vorige grote superstormen. Katrina eiste in 2005 bijna 2000 mensenlevens. Gwen Warren uit Jefferson Parish is net als toen in haar huis gebleven en, weigerde zich te laten evacueren. IN 2005 bleef ze wekenlang in haar huis, zonder elektriciteit. Maar nu kan ze niet meer wachten tot de stroomvoorziening en het drinkwater zijn hersteld. Ze stapt op een bus die haar evacueert naar een opvangcentrum wat verder noordwaarts.  

Waar ook de Heer ons naartoe laat gaan, weg van deze hitte, ergens waar we voedsel, een warm bad en wat comfort kunnen krijgen, dat is prima.
Gwen Warren, inwoner Jefferson Parish

De orkaan Ida trok verder naar het noordoosten met felle regens en tornado's en richtte overstromingen  aan in New York, New Jersey en andere staten. Ook daar zijn tientallen doden gevallen en is de schade groot.  

Meest gelezen