Archieffoto
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Nigeriaans Leger: “Bijna 6.000 rebellen van Boko Haram geven zich over”

In Nigeria hebben volgens het leger bijna 6.000 militanten van terreurbeweging Boko Haram zich de voorbije weken overgegeven aan de autoriteiten. Onder meer commandanten, strijders en hun families zouden afstand genomen hebben van de islamitische terreurgroep. Als het nieuws klopt, is dit het grootste aantal rebellen van Boko Haram dat zich heeft overgegeven sinds het conflict twaalf jaar geleden begon. 

Volgens het Nigeriaanse leger is de massale overgave van de Boko Haram-rebellen het gevolg van hun offensief in het noordoosten van het land. Ook de dood van de Boko Haram-leider Abubakar Shekau zou een van de redenen zijn waarom vele militanten de radicale groepering de rug toekeren.

De greep van Shekau was de afgelopen jaren sterk afgenomen over Boko Haram, nadat de fractie Islamitische Staat West-Afrika Provincie (ISWAP) zich had afgescheiden van de terreurbeweging.  

Volgens analisten zouden heel wat rebellen niet willen overstappen naar de rivaliserende groepering ISWAP en zich daarom hebben overgegeven aan de overheid. Toch zouden ook een aantal rebellen de overstap naar deze rivaliserende fractie gemaakt hebben.

Is integreren mogelijk?

Eerder had het leger gemeld dat zo’n 335 islamitische militanten hun wapens hadden neergelegd. De Nigeriaanse overheid bekijkt nu hoe de rebellen opnieuw kunnen worden ingeschakeld in de samenleving en hoe ze hun radicale ideeën moeten aanpakken. Maar verschillende Nigerianen staan sceptisch tegenover die reïntegratie van de voormalige strijders in de samenleving.

Ook Babagana Zulum, de gouverneur van de staat Borno in het noordoosten van het land,  zegt dat de overgave van de rebellen hem in een zeer moeilijke positie plaatst. Borno zou bijna 600 van de overgegeven strijders moeten opvangen. “We moeten kiezen tussen een eindeloze oorlog of voorzichtig de terroristen aanvaarden die zich hebben overgegeven, wat echt pijnlijk en moeilijk is voor iedereen die dierbaren heeft verloren. Het is moeilijk voor ons allemaal en zelfs voor het leger, dat veel collega's heeft verloren", zei Zulum.

We moeten kiezen tussen een eindeloze oorlog of voorzichtig de terroristen aanvaarden die zich hebben overgegeven. Dat is pijnlijk en moeilijk voor al wie dierbaren heeft verloren

Babagana Zulum

De Nigeriaanse regering heeft in het verleden ook verschillende keren verklaard dat het Boko Haram had verslagen, terwijl dit nooit het geval was. 

Volgens de Verenigde Naties heeft de opstand van Boko Haram, die in 2009 begon, geleid tot de dood van meer dan 300.000 mensen. Er raakten ook miljoenen mensen ontheemd  in de regio van het Tsjaadmeer door het aanhoudend conflict.

Archieffoto
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen