BEKIJK: Rover Perseverance neemt succesvol eerste rotsstaal op Mars, hoe geraakt dat nu op aarde voor onderzoek?

Na een eerdere mislukte poging is Marsrover Perseverance erin geslaagd om voor het eerst een goed staal in de bodem van Mars te boren. De rover moet zo tientallen monsters nemen die op termijn naar de aarde gestuurd worden voor onderzoek. Hoe geraken die staaltjes hier en wat is de bedoeling van die monsters?

Perseverance, Engels voor "volharding", heeft tijdens een tweede poging wel succesvol een staal kunnen nemen uit een rots op Mars. Een eerdere poging in augustus was mislukt, omdat de rots verbrokkelde bij het boren.

Op onderstaande foto is het staal te zien:

Op deze foto is het gat te zien achtergelaten door de boor:

Het staaltje dat de boorarm van de Marsrover heeft genomen is ongeveer zo groot als een vinger en wordt verpakt in een buisje om veilig te bewaren in afwachting van de reis naar de aarde. Alles samen gaat de rover de komende tijd tientallen monsters verzamelen.

Volgend jaar vertrekt ook de Europese rover ExoMars naar de rode planeet om er stalen te nemen. Waarvoor dienen al die stalen nu? Wetenschappers zullen proberen uit de stalen af te leiden of er ooit leven geweest is of mogelijk is geweest op Mars.

Hoe krijgen ze de staaltjes op aarde?

Eens de monsters genomen zijn, wordt het nog een serieuze uitdaging om die ook effectief op aarde te krijgen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA werkt daarvoor samen met hun collega’s van het Europese ruimtevaartagentschap ESA. De missie zal uit verschillende toestellen en sondes bestaan die allemaal nauwgezet moeten kunnen samenwerken en waarbij timing erg belangrijk is.

Bekijk in deze video hoe de stalen naar de aarde worden gebracht:

Videospeler inladen...

In juli van 2026 wordt de zogenoemde Sample Retrieval Lander gelanceerd, vrij vertaald: de staaltjesverzamelaar. Die rover gaat landen op Mars tegen augustus 2028 en moet de verschillende stalen die genomen zijn door de andere Marsrovers verzamelen.

Een speciale robotarm aan die lander gaat alles laden in het Mars Ascent Vehicle, vrij vertaald: het Marslanceervoertuig. Alle staaltjes samen zullen in een soort doos zitten zowat de grootte van een basketbal. In de lente van 2029 worden ze gelanceerd in een baan rond Mars.

Dit is hoe de staaltjes samen in een doos zullen zitten:

Zo gaan die staaltjes gelanceerd worden:

Maar voor dat gebeurt, wordt in oktober 2026 (op aarde) eerst nog de Earth Return Orbiter gelanceerd. Die zal in de loop van 2027 aankomen bij Mars en zal heel langzaam dalen naar een heel lage baan rond de planeet tegen de lente van 2029.

Die satelliet moet dan de staaltjes oppikken die de Mars Ascent Vehicle gelanceerd heeft. Pas tegen 2031 vertrekt de sonde bij Mars, omdat de afstand tussen de aarde en de rode planeet dan ideaal is. Later hetzelfde jaar worden de monsters op aarde verwacht en kan de analyse beginnen.

Een grafische weergave van de ESA van de verschillende missies:

Meest gelezen