Videospeler inladen...

Frankrijk wacht in spanning op start van het grootste proces in zijn geschiedenis: "Wonde is nooit geheeld" 

Woensdag gaat in Parijs het proces over de aanslagen van 13 november 2015 van start. Die dag werden er zes aanslagen gepleegd, waaronder de schietpartij in concertzaal Bataclan. "De veiligheidsdiensten houden rekening met terreuraanslagen tijdens het proces", zegt Frankrijk-correspondent Frank Renout in "De zevende dag". 

Het is ondertussen bijna zes jaar geleden dat Parijs door een reeks bloedige aanslagen werd getroffen. Vijf aanslagen vonden plaats in het 10e en 11e arrondissement van de Franse hoofdstad, een zesde aanslag werd gepleegd aan het Stade de France waar toen een voetbalmatch aan de gang was. In totaal lieten 130 mensen het leven en vielen er 350 gewonden.

De aanslagen werden opgeëist door IS, waarbij men als motief het militaire beleid in Syrië van toenmalig president François Hollande aangaf.

"Er werden mensen vermoord, maar Frankrijk als land werd ook aangevallen", zegt Frankrijk-correspondent Frank Renout in "De zevende dag". "Frankrijk werd gezien als een land van ongelovigen, als een land dat zich verzette tegen IS in Syrië." De aanslagen hebben een enorme impact gehad op de Fransen. "De wonde is nooit meer geheeld."

Bekijk hier het gesprek met Frank Renout in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Het proces gaat woensdag van start in het oude justitiepaleis in de Franse hoofdstad, dat zich bevindt op het Île de la Cité, waar ook de Notre-Dame de Paris staat. Negen maanden zal het in beslag nemen. Het was aanvankelijk gepland in januari 2020, maar werd uitgesteld door de coronacrisis. Het is het meest omvangrijke proces uit de Franse geschiedenis. 

Renout sprak met overlevenden van de aanslagen. Voor hen zullen de komende negen maanden belangrijk zijn. "Zij willen nu dat het recht zijn loop krijgt, zes jaar na de aanslagen. Sommigen willen zelf praten in de rechtbank, ze willen een getuigenis afleggen. Ze willen zich niet langer positioneren als slachtoffer. Niet enkel voor zichzelf, maar ook voor zij die gestorven zijn", aldus Renout. Er heerst een bepaald plichtsgevoel onder de overlevenden en nabestaanden van de slachtoffers. 

Abdeslam is de enige overlevende van de tien daders destijds, maar hij zwijgt

Frank Renout, Frankrijk-correspondent

In totaal zullen twintig mensen terechtstaan voor de aanslagen. Daarvan zullen er 14 aanwezig zijn in de rechtbank en 6 bij verstek berecht worden. “De vraag is natuurlijk wat we nog te weten gaan komen", zegt Renout. "Salah Abdeslam is de enige overlevende van de tien daders destijds, maar hij zwijgt. De verwachting is dat hij ook in de rechtbank in Parijs gaat zwijgen.”

Wel kunnen we verwachten dat medeplichtigen en handlangers hun hachje willen redden door een getuigenis af te leveren. "Dat zijn vooral mensen die voorzien hebben in het transport, om mensen op te halen vanuit Syrië of om mensen van België naar Frankrijk te halen, maar ook mensen die paspoorten hebben geleverd en voor huisvesting hebben gezorgd." Ook de Franse veiligheidsdiensten zullen op het proces voor het eerst getuigen over het onderzoek en hun werkwijze. 

Extra voorzorgsmaatregelen

De veiligheidsdiensten houden rekening met een nieuwe terreuraanslag gedurende het proces. "Er zijn heel wat extra voorzorgsmaatregelen genomen. Het Justitiepaleis ligt pal in het centrum omringd door water. Dat is op zich vrij makkelijk te beveiligen.” 

Tijdens het proces worden alle toegangswegen afgesloten en zullen enkel geaccrediteerden toegelaten worden tot de beveiligde zone rondom het justitiepaleis. "In totaal worden er 300 extra agenten op de been gebracht", aldus Renout. 

Meest gelezen