Videospeler inladen...

Lachaert (Open VLD) maakt opening over vervroegd pensioen voor wie al van jongs af werkt: "Wij zijn ook geen onmensen"

"Ik denk dat we het debat kunnen voeren over wie in aanmerking komt om vroeger uit te treden", zegt Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert in "De zevende dag". Hij maakt zo een voorzichtige opening voor een compromis over het voorstel van minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) om het vervroegd pensioen voor iedereen mogelijk te maken na een loopbaan van 42 jaar.

Een versoepeling van het vervroegd pensioen, voortaan na 42 jaar werken als minstens 60 jaar oud bent, dat stond in het plan van minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) dat voorbije week verscheen in de pers. Vandaag is vervroegd pensioen mogelijk vanaf 60 na 44 dienstjaren, vanaf 61 na 43 dienstjaren of vanaf 63 na 42 dienstjaren.

Volgens Lalieux is dat onrechtvaardig, omdat laaggeschoolden vaak al op jongere leeftijd zijn beginnen werken. Daardoor moeten zij vandaag een langere loopbaan afwerken (44 jaar) dan een hooggeschoolde (42 jaar) vóór zij met vervroegd pensioen kunnen. 

"Bespreken binnen regering"

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert erkent dat ook de vorige regering dat verschil al had opgemerkt. "De regering-Michel was geëindigd op een vervroegd pensioen vanaf 62 jaar. Dat is inderdaad iets langer dan het plan van mevrouw Lalieux. Maar toen moest er nog een discussie starten over de zware beroepen. En u weet wat er dan gebeurde: iedereen vond dat hij een zwaar beroep had. Dat was een eindeloos debat."

Lachaert geeft wel toe dat er dus andere oplossingen moeten worden gezocht om die oneerlijkheid weg te werken:

Videospeler inladen...

 "Ik denk dat we dat debat kunnen voeren over wie in aanmerking komt om vroeger uit te treden, maar heel ver kunnen we daar niet in gaan. Als je zware arbeid verricht hebt vanaf je 18 jaar, zijn wij ook geen onmensen die zeggen dat je tot je 67e moet werken. We zullen dat bespreken binnen de regering. Op dat vlak is het jammer dat de plannen al in de pers verschenen zijn."

"Zullen alle cijfers op tafel leggen"

Overigens reageerde minister Lalieux zelf ook in "De zevende dag" op de felle kritiek op haar pensioenplan. Vooral over de betaalbaarheid ervan duiken veel vraagtekens op. Maar volgens Lalieux heeft haar administratie wel degelijk projecties gemaakt van de plannen. "We hebben voorzichtige hypotheses gebruikt, hypotheses van de vorige regering, over het deeltijdse pensioen. Daar zien we dat de pensioenkost neutraal is tegen 2040."

Volgens Lalieux zijn in die hypotheses zelfs niet de stijging van de werkzaamheidsgraad (die in het regeerakkoord staat, red.) en een stijging van de productiviteit (waarop gehoopt wordt in het relanceplan, red.) opgenomen:

Videospeler inladen...

"Ik ben misschien wel socialiste, maar ik ben ook een verantwoordelijke vrouw. Het is uitgerekend en we zullen alle cijfers op tafel leggen." Ook het Planbureau zal nog worden betrokken, zegt ze. "We gaan werken met dynamische hypotheses, samen met het Planbureau. Dat hebben we nog niet kunnen doen."

Meest gelezen