Lummenaren bezoeken gerestaureerde hoeve Wellens uit Lummen, het eerste gebouw in Bokrijk

Zondag werd de Wellenshoeve in Bokrijk officieel heropend. De Lummense Kempische langgevelhoeve van de familie Engelen, die destijds in Lummen stond, moest voor de aanleg van een betonbaan verdwijnen. Het was het eerste gebouw in het Openluchtmuseum. Nu is ze volledig gerestaureerd. 

In 1950 hadden Emiel Engelen (86) en Coleta Bielen (84) nog hun diamanten bruiloft gevierd in hun hoeve in Lummen, maar een tijdje later overleden ze. De gemeente onteigende het boerderijtje en onder impuls van kunstschilder Charles Wellens werd het in 1953 overgebracht naar Bokrijk. De Engelenhoeve kreeg als eerbetoon aan de kunstschilder de naam Wellenshoeve. In 1958 opende prins Albert het Openluchtmuseum en volgens Charles Wellens was dat de mooiste dag van zijn leven. Jammer genoeg overleed hij enkele maanden later. 

(lees verder onder de foto)

Gedeputeerde Igor Philtjens: “Intussen staan er in Bokrijk 120 monumenten. Met steun van de Vlaamse overheid werden die op een duurzame manier gerestaureerd, goed voor een totale investering van 22,5 miljoen euro. Op deze manier willen we ons erfgoed voor de toekomst bewaren”, aldus de gedeputeerde. 

(lees verder onder de foto)

In Bokrijk prijken liefst drie gebouwen uit Lummen. Burgemeester Luc Wouters: “Vlakbij de Wellenshoeve staat ook de veldkapel van het Lindekensveld en verderop staat de graanwatermolen van Rekhoven die bewoond werd door de familie Jans. Bokrijk wil daarom de banden met de Lummenaren aanhalen. Ze mogen na reservatie het Openluchtmuseum gratis bezoeken in september en oktober met een bon die deze maand in het gemeentelijk tijdschrift De Lummenaar staat”, vertelt Luc Wouters. De familie Claes uit Lummen was zondag de eerste Lummense familie die de gerestaureerde Wellenshoeve bezocht.

Meest gelezen