Foto Kurt

Burgemeester van Langemark-Poelkapelle ontkent dat hij nieuwe meerderheid wilde: "Men draait de boel om"

In Langemark-Poelkapelle in West-Vlaanderen zit er mogelijk een machtswissel aan te komen. Momenteel is daar een coalitie van CD&V en N-VA aan de macht, maar de N-VA gaat met twee andere partijen een meerderheid vormen. Naar eigen zeggen omdat burgemeester Lieven Vanbelleghem (CD&V) de N-VA wilde vervangen. Volgens Vanbelleghem is het net omgekeerd. "Dat men de boel omdraait is laag bij de grond."

In Langemark-Poelkapelle, een landelijke gemeente van zo’n 8.000 inwoners in de buurt van Ieper, is een burgemeesterswissel op til. Momenteel heeft CD&V’er Lieven Vanbelleghem daar de burgemeesterssjerp in een meerderheid met de N-VA, maar die laatste partij blaast de coalitie op en gaat een nieuwe meerderheid proberen te maken met Vooruit en de lokale liberale lijst TOPE 8920. Dat melden die drie partijen in een gezamenlijk persbericht.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het journaal”:

Videospeler inladen...

"Een aantal weken terug werden we verwittigd dat de huidige burgemeester (red. Vanbelleghem) zelf contact had opgenomen met een van zijn vroegere coalitiepartners (red. Vooruit) om een nieuwe meerderheid te vormen waarbij wij aan de kant gingen worden gezet", legt Dominique Cool (N-VA) uit aan VRT NWS. "Dan hebben we in het belang van de gemeente beslist om de koe bij de horens te vatten en onmiddellijk proberen een meerderheid te vormen die wel samenwerking voorop stelt." Meer uitleg geven de drie partijen dinsdagmiddag op een persconferentie.

Burgemeester: "Pertinent onwaar"

Burgemeester Vanbelleghem ontkent intussen aan onze redactie dat hij een nieuwe meerderheid wilde vormen zonder de N-VA. Volgens hem waren de drie eerder genoemde partijen al in juli gesprekken aan het voeren voor een coalitie zonder zijn partij.

Hij is dan naar eigen zeggen gaan praten met de mensen van Vooruit. Eerst en vooral om het nieuws te bevestigen en ook om te polsen of er geen alternatieve meerderheid met hen te vormen viel, maar dat gesprek is op niets uitgedraaid. "Dat ik naar daar zou gegaan zijn om de boel op te blazen is pertinent onwaar", zegt hij. "Als men de boel omdraait, dan is dat laag bij de grond."

Volgens Vanbelleghem waren de gesprekken tussen de N-VA, Vooruit en TOPE 8920 al langer ver gevorderd. "Er was al gesproken over de verdeling van bevoegdheden", zegt hij. "Het ging veel verder dan gewoon aftasten." De burgemeester is nog niet van plan om snel zijn sjerp af te geven. "Ik blijf op vandaag burgemeester. Tot mijn sjerp aan de kant moet, zal ik blijven staan in de taak die ik al 15 jaar uitoefen. Ik kan iedereen in Langemark recht in de ogen kijken."

Ik kan iedereen in Langemark recht in de ogen kijken

Het was al langer moeilijk om te besturen, legt de burgemeester nog uit. "Hun doel is niet om te besturen, maar om de CD&V aan de kant te zetten", zegt hij. "We gaan vandaag in overleg met onze partij en het bestuur. Dat wacht ik af. Ik zie wel wat er verder gaat gebeuren. Het gaat zeker niet gemakkelijk zijn: voor mij persoonlijk niet, maar ook niet voor het personeel in het gemeentehuis."

Het is de derde West-Vlaamse gemeente sinds het nieuwe decreet het makkelijker heeft gemaakt om van meerderheid -en dus van burgemeester- te wisselen. Eerder was ook al in Blankenberge burgemeester Daphne Dumery (N-VA) aan de kant geschoven. In De Panne is hetzelfde geprobeerd met burgemeester Bram Degrieck (het Plan B), maar zijn opvolgster stapte een week later uit de politiek.

Meest gelezen