De Wit-Russische dressuurruiter Olga Safronova op een wedstrijd drie jaar geleden
2019 Julia Reinhart

Tweede Wit-Russische atlete krijgt visum in Polen 

De Wit-Russische dressuurruiter Olga Safronova heeft een humanitair visum en onderdak gekregen in Polen. De atlete werd deze zomer gebannen van de Olympische Spelen omdat ze zich kritisch had uitgelaten over het autoritaire regime van president Alexander Loekasjenko.

Safronova kreeg voor de Spelen te horen dat één van haar paarden mankte en dus niet geschikt was voor competitie. De ruiter geloofde dat niet en zou "kwade opmerkingen" hebben gemaakt over de bevoegde officiële instanties en de Wit-Russische regering. Dat zegt de Poolse politica Joanna Kluzik-Rostkowska. Ze werd uit het Olympische ruiterteam gezet en een "nationale vijand" genoemd, aldus Kluzik-Rostkowska.

Olga Safronova
2019 Julia Reinhart

Safronova besloot om samen met haar echtgenoot onderdak te zoeken in buurland Polen. Ook de drie paarden van Safronova, waaronder het dier dat zogezegd niet fit was, zijn overgebracht naar Polen.

In de voetsporen van sprintster Kristina Timanovskaja

Het is niet de eerste keer dat een atleet Wit-Rusland probeert te ontvluchten. Eerder deze zomer kwam sprintster Kristina Timanovskaja in opspraak.

Ze werd naar eigen zeggen tegen haar wil uit het team gezet, omdat ze geweigerd had om de 4x400 estafette te lopen. Een atletieknummer waar ze helemaal niet voor getraind had, maar waarvoor ze moest invallen omdat andere atletes door fouten bij het Wit-Russisch Olympisch Comité in verband met hun dopingtesten niet naar Tokio mochten afreizen.

Timanovskaja weigerde om op het vliegtuig naar Wit-Rusland te stappen en vroeg een humanitair visum aan in de Poolse ambassade in Tokio. Dat kreeg de atlete en net zoals Safronova, wil ze samen met het Poolse team trainen en in naam van haar nieuwe thuisland meedoen aan wedstrijden.