Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Tekort aan vrachtwagenchauffeurs in Verenigd Koninkrijk bedreigt nu ook warme schoolmaaltijden

Door de Brexit en de aanslepende coronacrisis wordt Groot-Britannië al wekenlang geconfronteerd met lege winkelrekken. Naast de bevoorradingsproblemen zijn er ook te weinig (buitenlandse) fruitplukkers en slagers. En dat bedreigt nu ook de warme maaltijden op school. 

Voor Britse kinderen uit minderbedeelde gezinnen die rekenen op een warme maaltijd op school, ziet het er bij het begin van dit nieuwe schooljaar niet echt gunstig uit. Verschillende scholen hebben al laten weten dat ze tijdelijk geen maaltijden kunnen aanbieden.

Dat heeft alles te maken met de problemen in de voedselbevoorrading. Door een tekort aan vrachtwagenchauffeurs kampen veel supermarkten al wekenlang met lege winkelrekken. Na de Brexit zijn veel Oost-Europese chauffeurs teruggekeerd naar hun thuisland en mede door de coronacrisis zijn velen van hen (nog) niet teruggekeerd. Ook het papierwerk voor in- en uitvoer naar de Europese Unie of voor werkvergunningen van Europese arbeiders is explosief toegenomen.

Ongeveer 15.000 varkens per week worden niet geslacht omdat we niet genoeg slagers hebben om het vlees te verwerken. 

Tom Bradshaw, National Farmers Union

Volgens David Henig, van het European Center for Political Economy, is de zogenaamde "supply chain" bijzonder kwetsbaar: "Moderne distributieketens hangen af van een heleboel bewegende delen, arbeidskrachten, vrachtwagenchauffeurs. En als een van die delen hapert of ontbreekt, dan krijg je tekorten en dat is wat er nu gebeurt. "

Geen Britse aardbeienplukkers

Maar ook bij de voedselproducenten zijn er problemen. Verschillende boerderijen moesten deze zomer hun oogst laten verpieteren op het veld omdat er niet genoeg buitenlandse arbeiders kwamen opdagen. En vervangers waren niet meteen voorhanden, zegt Oli Pascall, manager van The Clock House Farm in Maidstone: "Als plaatselijk landbouwbedrijf zouden we heel graag lokale mensen aanwerven, maar er komen helaas geen kandidaten opdagen." Weinig Britten staan te springen om aan dezelfde loon- en arbeidsvoorwaarden te werken als de buitenlandse seizoensarbeiders. 

Wellicht zullen de problemen nog een tijd aanhouden, dit is COVID, dit is Brexit.

David Henig, European Center for Political Economy

Maar ook de varkensboeren zitten in de problemen, zegt Tom Bradshaw, vice-voorzitter van de National Farmers Union: "Onze varkenskwekers zitten met een enorme stock aan varkens in hun stallen, wat geen gezonde situatie is. Ongeveer 15.000 varkens per week worden niet geslacht omdat we niet genoeg slagers hebben om het vlees te verwerken. En we zien hetzelfde bij de kippenkwekers."  

En dus schrappen fastfoodketens als McDonalds tijdelijk milkshakes van hun menu en Nando's hun Peri Peri Chicken, en komen ook de schoolmaaltijden in het gedrang. Maar de vrees bestaat dat de tekorten tegen het einde van het jaar rond Kerstmis nog zullen aangroeien, wanneer de winkelrekken normaal uitpuilen. David Henig: "Wellicht zullen de problemen nog een tijd aanhouden, dit is COVID, dit is Brexit."  

Parsons Media

Meest gelezen