GUUS SCHOONEWILLE

Manifestatie tegen onder meer coronamaatregelen lokte tienduizenden mensen naar centrum van Amsterdam

In Amsterdam hebben volgens de autoriteiten ruim 20.000 mensen deelgenomen aan een demonstratie door het centrum van de stad. Het ordewoord van de manifestatie luidde "Samen voor Nederland". De betoging bracht een zestigtal organisaties samen die gezamenlijk hun ongenoegen willen uiten, over de coronamaatregelen, over het woningtekort en over de toeslagenaffaire, die begin dit jaar de regering-Rutte ten val bracht.

"Vaccin = vergif"

De betogers droegen borden mee waarop stond dat het covid-vaccin vergif is, en dat de Nederlanders geen pasjessamenleving willen. Volgens de organisatoren was de demonstratie de grootste sinds het van kracht worden van de coronamaatregelen tijdens de eerste helft van vorig jaar.

De betogers vinden dat de Nederlandse regering zich niet aan de afspraak heeft gehouden, bekijk de reportage uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Ook Thierry Baudet, de leider van het radicaal-rechtse Forum voor Democratie stapte mee. Baudet voerde eerder dit jaar een verkiezingscampagne die focuste op de coronamaatregelen van het ontslagnemende kabinet-Rutte III. Hij vond dat die een aanslag waren tegen de vrijheid.

Toeslagenaffaire en woningtekort

Andere Nederlanders maakten van de gelegenheid gebruik om hun ongenoegen te uiten over zaken die niets met corona te maken hebben. De afhandeling van de zogenoemde toeslagenaffaire, waarbij duizenden gezinnen ten onrechte loodzware boetes werden opgelegd vanwege vermeende fraude, heeft mensen gemobiliseerd. Nog anderen kwamen protesteren tegen het woningtekort in Nederland.

Demonstratieve tocht

"Een demonstratieve tocht", noemen de organisatoren de betoging. Betogingen waarbij een massa volk van punt A naar punt B stapt, zijn ongebruikelijk in Nederland. Meestal verzamelen demonstranten op een plein of een veld, waar dan toespraken worden gehouden.

De politie van Amsterdam vroeg al heel vroeg vanmiddag om niet meer bij de betoging aan te sluiten. De betoging liep wat uit ten opzichte van het oorspronkelijk afgesproken uur, maar de tocht is in het algemeen wel rustig verlopen, klinkt het.

Meest gelezen