Historische kapel in Stoepe vernield: "Zwaar verkeer door beschermde site verbieden"

Een historisch kapelletje in Stoepe dat werd vernield door onbekenden betekent een flinke opdoffer voor de vzw Parochiale Werken. Op 8 september starten de Stoepedagen, een noveen die al sinds de 17e eeuw jaarlijks wordt georganiseerd in het bedevaardsoord. “Het is misschien de aanleiding om zwaar verkeer dat dagelijks door deze beschermde site trekt, te verbieden”, zegt kapelbewaarder Bram De Saedeleir die het dagelijks beheer van de site op zich neemt. "Want dat het kapelletje werd omvergereden, is ondertussen wel duidelijk."

De verontwaardiging in Ertvelde en omstreken voor het vernielde kapelletje in Stoepe is groot. Donderdagmorgen werd het oude bouwsel vernield, de dader pleegde vluchtmisdrijf. “Het is één van de 15 kapelletjes die in 1731 werden gebouwd in opdracht van een herenboer uit Oosteeklo als dank voor zijn miraculeuze genezing. Ze staan rond de grotere kapel die begin 17e eeuw werd ingewijd en nog werd bezocht door de aartshertogen Albrecht en Isabella”, weet Bram De Saedeleir. “Volgende week worden de jaarlijkse Stoepedagen gehouden, een noveen die al wordt gehouden sinds 1651 en waar jaarlijks een massa bedevaarders naartoe trokken. De laatste jaren is het wat verminderd, maar toch blijft deze site waardevol onroerend erfgoed en een belangrijk stuk folklore in deze streek.”

Tractorsluis moet zwaar verkeer tegenhouden

De kapelsite is een beschermd dorpszicht, maar door het bedevaartsoord loopt al lang een dreef die dagelijks wordt gebruikt door zwaar verkeer, vooral landbouwmachines. “Die dreef loopt op de grens tussen Assenede en Evergem, en blijkbaar wil niemand de beslissing nemen om het zwaar verkeer te verbieden. Het moest ooit eens verkeerd lopen, ik hoop dat nu eindelijk de frank van enkele beleidsverantwoordelijken zal vallen. Een oplossing zou zijn om aan het begin van de dreef een tractorsluis te plaatsen. Dat zou alvast veel overlast voorkomen.” 

Alternatieve kapel

De aanrijder is niet gekend, maar er is meer dan een vermoeden. “Het is aan de politie om hun werk te doen, hopelijk wordt de verantwoordelijke gevat. Ondertussen hebben we nog een paar dagen tijd om het bedevaartsoord aanschouwelijk te maken voor de Stoepedagen. Omdat de kapelletjes deel uitmaken van een beschermd dorpszicht, kan je niet van de ene op de andere dag alles heropbouwen.  en moeten we de brokstukken onaangeroerd laten. We denken er aan om een gietijzeren kapel te maken, dat we over de sokkel plaatsen en dat het zicht op de brokstukken onttrekt. Het zou een goed alternatief zijn, we hebben daar nog een paar dagen de tijd voor”, aldus de kapelbewaarder. 

Stoepetaarten en ommegang

In en rond de kapelhof van Stoepe is de tijd blijven stilstaan, deze beschermde dorpssite is een prachtige groene oase van rust naast de drukke Asseneedsesteenweg tussen de gemeentes Assenede en Ertvelde. "Volgend weekend beleeft Stoepe hopelijk weer enkele topdagen met de gebruikelijke marktkraampjes en de lekkere stoepetaarten die dan speciaal worden gebakken. Een stukje folklore zoals ik zei, maar in de kapel worden er dagelijks ook drie missen gehouden", zegt Bram De Saedeleir." En je hebt de ommegang natuurlijk langs de kapelletjes. Deze keer langs 14 authentieke kapelletjes en één alternatief exemplaar."

Meest gelezen