© 2021 Bloomberg Finance LP

Amerikanen gebruiken ontwormingsmiddel voor dieren als "coronamedicijn", artsen waarschuwen: "Je bent geen paard"

Artsen en overheidsinstanties in de Verenigde Staten waarschuwen voor het toenemende gebruik van ivermectine. Dat is een middel tegen parasieten dat vooral ingezet wordt als ontwormingsmiddel bij paarden en andere dieren. Steeds meer Amerikanen halen het in huis omdat het aangeprezen wordt als een wondermiddel dat COVID-19 kan genezen. Maar dat is vooralsnog niet bewezen en bovendien zijn er schadelijke bijwerkingen.

"Je bent geen paard. Je bent geen koe. Serieus, stop hier allemaal mee". Een niet mis te verstane boodschap van de FDA (Food and Drug Administation), de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit vorige maand. Ze waarschuwde de bevolking om niet langer haar toevlucht te nemen tot ivermectine om een coronabesmetting te behandelen. "Ivermectine gebruiken om COVID-19 te behandelen kan gevaarlijk zijn, en zelfs dodelijk."

Wat is ivermectine?

Ivermectine is een middel tegen parasieten en wordt vooral gebruikt om allerlei soorten worminfecties bij dieren te behandelen, voornamelijk bij paarden en koeien. Daar wordt het op grote schaal ingezet. Het is bovendien ook goedkoop. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) laat gebruik bij mensen in bepaalde gevallen toe. Zo kan het bijvoorbeeld schurft en infecties door tropische parasieten helpen behandelen. Dat gebeurt dan wel in veel kleinere dosissen en dan is ook een voorschrift nodig.

Wat is de link tussen ivermectine en COVID-19?

Het idee dat ivermectine mogelijk zou kunnen helpen om COVID-19 te behandelen, dook op in april 2020. Toen verscheen een Australische studie met veelbelovende resultaten: het middel zou de virale lading (het aantal virusdeeltjes, red) met 99 procent kunnen verminderen. Die studie was weliswaar uitgevoerd bij dieren. Twee maanden geleden schreven onderzoekers van het Institut Pasteur in Parijs dat er "een verband leek te zijn tussen ivermectine en een beperktere ontsteking van de luchtwegen bij een dier."

De huidige beschikbare resultaten gaan over studies bij dieren, en die kan je niet zomaar toepassen op mensen. Over ivermectine, COVID-19 en het effect bij mensen lopen in de Verenigde Staten en daarbuiten meerdere klinische studies. Momenteel is er echter nog geen onomstotelijk bewijs dat het COVID-19 bij mensen helpt genezen. Volgens de WHO is het dan ook voorbarig om ivermectine daarvoor te gebruiken. "De huidige data hebben onvoldoende bewijskracht. In afwachting van voldoende gegevens, beveelt de WHO aan om dit middel alleen maar te gebruiken in het kader van klinische proeven", klinkt het.

Waarom grijpen Amerikanen massaal naar ivermectine?

Federale gezondheidsdiensten in de VS stellen vast dat de voorschriften voor ivermectine spectaculair gestegen zijn. Volgens de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC (Center for Disease Control and Prevention) werden halfweg augustus wekelijks 88.000 voorschriften ingediend. Voor de pandemie waren dat wekelijks 3.600 voorschriften, dat zijn er nu dus 24 keer meer.

De eerste klinische onderzoeken naar ivermectine spelen daarin een rol. Ivermectine wordt daarnaast gepromoot door conservatieve politici, talkshowpresentatoren en artsen die niet allemaal positief staan tegenover vaccinatie. Hun boodschappen bereiken via sociale media de miljoenen Amerikanen die liever geen vaccinatie willen. Ook de lage kostprijs is een argument.

Veel meer artsen zien dus patiënten opduiken die een voorschrift vragen of zelfs eisen. Maar ook de verkoop via internet boomt, net als bij dierenspeciaalzaken en professionele groothandels voor vee. Om het middel daar te kopen heb je geen voorschrift nodig. Maar de dosissen die aan dieren gegeven wordt, zijn veel hoger dan die voor mensen. Met alle gevolgen van dien.

Wat zijn de risico's?

Samen met de verkoop van ivermectine stijgt ook het aantal Amerikanen dat in het ziekenhuis moet worden opgenomen met bijwerkingen of overdosissen. In vergelijking met de periode voor de pandemie zijn er nu vijf keer meer noodoproepen die gaan over ivermectine. Patiënten krijgen last van misselijkheid en spierpijn, maar ook verlies van zicht, verwarring, hallucinaties en stuiptrekkingen. In ernstige gevallen leidt het tot de dood., waarschuwt de FDA.

Hoe proberen gezondheidsdiensten en overheden het tij te keren?

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt het gebruik van ivermectine als geneesmiddel tegen COVID-19 af en de FDA stuurde vorige maand een stevige waarschuwing uit. Deze week lanceerden de belangrijkste beroepsverenigingen van artsen en apotheken in de VS een nieuwe oproep.

"Wij dringen er bij artsen, apotheken en andere voorschrijvers -betrouwbare en geloofwaardige gezondheidsmedewerkers in hun gemeenschap- op aan om patiënten te waarschuwen tegen het gebruik van ivermectine, buiten de door de FDA goedgekeurde richtlijnen", stelde de American Medical Association. "Er moet een onmiddellijk einde komen aan het gebruik van ivermectine als geneesmiddel tegen COVID."

Sommige experts raden aan dat wie geïnteresseerd is in ivermectine, zich aanmeldt voor de klinische studies die nu lopen. "Door daaraan deel te nemen, berokken je jezelf geen schade en help je de samenleving om te weten wat we moeten weten: of het werkt of niet", klinkt het.

RECHTZETTING

In ons artikel werd een interview van nieuwszender KFOR met dokter Jason McElya uit Salisaw, Oklahoma, aangehaald. De dokter zei dat de spoeddiensten van de ziekenhuizen zo vol zaten dat patiënten met schotwonden het moeilijk hadden om doorverwezen te worden naar de juiste zorg. Het ziekenhuis NHS Sequohay heeft daarop een persmededeling verspreid dat de dokter al twee maanden niet meer in hun ziekenhuis heeft gewerkt en daar ook geen patiënten heeft behandeld met complicaties ten gevolge van ivermectine. Vandaar hebben we de alinea's betreffende het interview met dokter McElya verwijderd uit dit artikel.

Meest gelezen