National Geographic

Amerikaanse stad Richmond verwijdert standbeeld van generaal Lee

De Amerikaanse stad Richmond heeft een omstreden standbeeld van generaal Robert E. Lee verwijderd. De man vocht tijdens de Amerikaanse burgeroorlog in de negentiende eeuw voor de zuidelijke staten (Confederatie) die de slavernij wilden behouden. 

Het beeld is 12,2 meter hoog en momenteel het grootste Confederatie-standbeeld in de Verenigde Staten. Het werd neergehaald 131 jaar na de plaatsing.

Het beeld mocht worden neergehaald nadat het hooggerechtshof dat vorige week had uitgesproken. Tegenstanders hadden geprobeerd om het eerdere besluit van de gouverneur van Virginia hierover ongedaan te maken.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

De Democratische gouverneur Ralph Northam besloot namelijk vorig jaar om het standbeeld te verwijderen, tien dagen na het overlijden van George Floyd. De zwarte Amerikaan die overleed door overmatig politiegeweld. Bij het beeld van Lee werden na Floyds dood Black Lives Matter-protesten tegen racisme en politiegeweld gehouden.

We zijn een diverse, open en verwelkomende stad en onze symbolen moeten die realiteit weerspiegelen

Burgemeester Levar M. Stoney
De Democratische gouverneur Ralph Northam
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

"Onze publieke gedenktekens staan symbool voor wie wij zijn en wat wij belangrijk vinden", zei Northam na de uitspraak van het hof. "Als wij leiders eren die vochten voor een systeem dat mensen tot slaaf maakte, eren we een verloren zaak die Virginia al te veel jaren belast."

Ook volgens burgemeester Levar M. Stoney wordt het tijd dat het beeld verdwijnt. "We zijn een diverse, open en verwelkomende stad en onze symbolen moeten die realiteit weerspiegelen", zegt hij.

Verschillende steden hebben de afgelopen jaren Confederatie-beelden neergehaald. Afgelopen juli werd het standbeeld van generaal Lee in de stad Charlottesville verwijderd. Tegen dat standbeeld werd in 2017 gedemonstreerd, een van de deelnemers werd tijdens die protesten doodgereden door een rechts-extremist. De dader is veroordeeld tot een levenslange celstraf.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen