Burgemeesterswissel in Oudsbergen: “Ze denken soms dat we broers zijn"

Woensdag legt de nieuwe burgemeester van Oudsbergen Marco Goossens (CD&V)  de eed officieel af, maar eigenlijk staat hij al sinds 1 september aan het roer van de fusiegemeente. Lode Ceyssens (CD&V) kondigde net voor de zomer vrij onverwacht zijn afscheid van de politiek aan en gaat voor de Boerenbond werken. De twee waren te gast in het middagprogramma van Radio 2 Limburg.

De burgemeesterswissel kwam vrij onverwacht maar het is zeker geen wissel zoals in de drie West-Vlaamse gemeentes waar plots een nieuwe coalitie op de been werd gebracht. Oud-burgemeester Lode Ceyssens denkt ook niet dat inwoners een boodschap hebben aan dat soort conflicten: “Alle energie die politici steken in onderlinge strubbelingen, dat is verloren energie, ze hebben de taak energie te steken in de welvaart van de gemeente en de burgers.” Toch had ook partijgenoot Benny Spreeuwers graag de sjerp overgenomen maar die discussie wil Ceyssens niet meer oprakelen.

Wat zeker duidelijk is: Lode Ceyssens en Marco Goossens kennen elkaar goed en naast de fysieke gelijkenis is de oud-burgemeester ook de facto de politieke vader van de nieuwe burgemeester. “Sommige mensen denken dat Marco mijn jongere broer is. Maar het klopt ook dat ik Marco destijds in de jeugdraad bezig zag en hem heb overtuigd om op de lijst te komen staan.”

Als je zo vaak hebt samengewerkt dan bestaat het gevaar dat je als nieuwe burgemeester toch een beetje schatplichtig blijft aan je voorganger maar die vrees leeft niet bij Marco Goossens. “Ik ben altijd heel actief geweest als schepen met belangrijke bevoegdheden zoals mobiliteit en openbare werken. Ik heb mijn zeg kunnen doen en ik denk niet dat Lode over mijn schouder zal blijven meekijken. Ik weet wel dat ik bij hem terecht kan als het nodig zou zijn.” Het is een logische bedenking want na 18 jaar je functie als burgemeester afgeven, bleek best moeilijk te zijn zegt Ceyssens: “Mijn werk in het Vlaams parlement afgeven ging makkelijk, maar het burgemeesterschap vaarwel zeggen, daar heb ik echt van wakker gelegen. Dat Marco het overneemt geeft me dan toch nog een goed gevoel.”

Samenwerken in het echt

De uitdagingen voor Oudsbergen blijven wel groot zegt Goossens, ook al is de moeilijkste periode van de fusie voorbij. “Je moet je dat voorstellen, twee gemeentebesturen samenvoegen en dan door corona elkaar nooit in het echt kunnen zien. Nu pas kunnen we echt samen vergaderen of informeel babbelen aan de koffiemachine. En dat is echt wel cruciaal voor de goede integratie en voor een goede werking. Als dat lukt kunnen we echt goed beleid voeren.”

Voor Lode Ceyssens zit het werk in Oudsbergen erop. De fusie is een orgelpunt geweest, “maar ik ben net zo tevreden met de kleinere dingen die gerealiseerd zijn. Het is moeilijk om één ding naar voren te schuiven, het waren 18 fijne jaren.”

Meest gelezen