archieffoto Radio 2

Eén grote huisvestigingsmaatschappij in Limburg: "Moet aanvraag tot sociale woning vergemakkelijken"

In Limburg fuseren vanaf 1 januari 2023 alle sociale huisvestigingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren samen tot 1 woonmaatschappij. Er komt een centrale werking en in elke gemeente komt er een woonloket in het gemeentehuis.  

De 42 Limburgse gemeenten tellen 19 sociale huisvestigingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren. Die smelten tegen 1 januari 2023 samen, tot 1 grote Limburgse woonmaatschappij. Dat zijn N-VA, CD&V, Vooruit en Open VLD overeen gekomen, de vier partijen die deel uitmaken van de raden van bestuur. 

Op deze manier kunnen we de wachtlijsten voor een sociale woning verkorten

Raf Drieskens, schepen van Sociale Huisvesting Pelt (CD&V)

"De centralisatie geeft ons de kans om op een efficiënte manier de juiste expertise op 1 punt te verzamelen", aldus burgemeester Marino Keulen van Lanaken (Open Vld).  Schepen Raf Drieskens (CD&V) uit Pelt benadrukt daarbij het belang van de persoonlijke dienstverlening. "We decentraliseren ook zo het aanbod voor de klant, om het persoonlijk en duidelijk te houden."

Wachtlijsten verkorten

Vandaag zijn er vaak verschillende woningsmaatschappijen per gemeente. Dat maakt het heel verwarrend voor de burger. "We willen vanaf 1 januari 2023 werken met 1 woonloket per gemeente, wat het voor de klant moet vergemakkelijken", hoopt Steven Vandeput (NV-A), de burgemeester van Hasselt. De 21.000 huurwoningen waar Limburg over beschikt, kunnen zo beter verdeeld worden. "Op die manier gaan we dubbele boekingen tegen en kunnen de wachtlijsten voor een sociale woning verkorten."  

We moeten opletten dat het niet te bureaucratisch zou worden want we gaan de nabijheid missen

Erwin De Bruyn, Steunpunt Buurtopbouwwerk

Het Steunpunt Buurtopbouwwerk heeft wel een bedenking bij de fusie. "Met 19 organisaties die samengevoegd worden tot één mastodont, bestaat ook het risico op bureaucratie wanneer ieder een stukje van zijn eigen procedures meebrengt", zegt directeur Erwin De Bruyn van het Steunpunt Buurtopbouwwerk, dat zich ook met wonen in Limburg bezighoudt. “We moeten opletten dat het niet te bureaucratisch zou worden want we gaan de nabijheid missen. Directeurs kenden hun huurders goed en hun samenwoningsproblemen in die sociale woonwijken. Op die manier konden ze ook kort op de bal spelen. Wat wij nu hopen is dat ze zich ook in die grote organisatie voldoende georganiseerd krijgen”, besluit De Bruyn.

Door de fusie komt het beleid over sociaal wonen in Limburg nu in handen van slechts een aantal politici.  

Meest gelezen