Privé-universiteiten gaan open in Afghanistan: gordijn scheidt mannelijke van vrouwelijke studenten

In Afghanistan openen vandaag de privé-universiteiten de deuren. Ook vrouwelijke studenten kunnen de lessen bijwonen, maar niet in klassen waar ook mannelijke studiegenoten zitten. De taliban, die enkele weken geleden de macht hebben overgenomen in Afghanistan, hebben dat verordend in een nieuw decreet. 

Nog voor de Verenigde Staten op 31 augustus Afghanistan hadden verlaten, hadden de taliban met Abdul Baqi Haqani al een nieuwe minister van Onderwijs aangesteld. Ook zijn eerste vergadering met vertegenwoordigers van hogescholen en universiteiten vond plaats nog voor de deadline voor de Amerikaanse troepen. Tijdens die meeting zei Haqqani dat een veilige leeromgeving voor de studenten prioritair was. 

Bekijk hieronder het verslag uit “Het journaal”:

Videospeler inladen...

Hoe die wordt vormgegeven, blijkt uit een decreet dat het nieuwe ministerie van Onderwijs heeft gepubliceerd. Daarin staat dat gemengd onderwijs in universiteiten voortaan tot het verleden behoort.

Gemengd onderwijs was er hoe dan ook niet op lagere en middelbare scholen in Afghanistan, maar wel in hogescholen en universiteiten. 

Gordijn

Vanaf nu moeten mannelijke en vrouwelijke studenten echter les volgen in aparte klassen. Instellingen die geen aparte lokalen kunnen voorzien, mogen dat oplossen door mannen en vrouwen te scheiden met een gordijn. 

Veel privé-instellingen, die vandaag de deuren openden, hebben inderdaad gebruik gemaakt van gordijnen, zo blijkt uit foto's op de sociale media.

In dergelijke gedeelde klassen moeten vrouwen vijf minuten eerder het lokaal verlaten. Daarna moeten ze in wachtruimtes blijven zitten tot hun mannelijke medestudenten het gebouw hebben verlaten.

Vrouwelijke studenten moeten van het nieuwe bewind ook les krijgen van vrouwelijke docenten. Als die niet beschikbaar zijn, dan kunnen ook mannen worden aangesteld die oud en vroom genoeg zijn bevonden.

Vrouwelijke studenten dienen ook gekleed te gaan in een abaya, een traditioneel kleed dat over de andere kleren wordt gedragen en het hele lichaam bedekt, en een hoofddoek die al het haar bedekt. 

Tijdens de eerste machtsperiode van de radicaal-islamitische taliban, van 1996 tot 2001, mochten vrouwen hoe dan ook niet studeren. De voorbije jaren was het aantal universiteitsstudenten, zeker vrouwen, echter sterk gestegen. Na 2001 werden ook veel privé-universiteiten opgericht. 

Meest gelezen