Videospeler inladen...

Zes Palestijnse gevangenen ontsnappen via tunnel uit zwaar bewaakte gevangenis in Israël 

In Israël zijn zes Palestijnse gevangenen ontsnapt uit een zwaar bewaakte gevangenis in het noorden van het land. De zes, onder wie een belangrijk lid van de gewapende vleugel van de Fatah-partij, ontsnapten via een tunnel onder een gootsteen. De andere vijf behoorden tot de Islamitische Jihad.

De ontsnapping uit de Gilboa-gevangenis gebeurde rond 3 uur 's nachts via een tunnel die onder een gootsteen werd gegraven. In die gevangenis zitten honderden Palestijnen gevangen. 

De Israëlische politie zette daarop een enorme klopjacht op poten. Het leger werd ingeschakeld en zette helikopters in om de buurt uit te kammen. Ook zijn troepen stand by om zo nodig in te grijpen op de Westelijke Jordaanoever, het door Israël bezette Palestijnse gebied. 

De Israëlische autoriteiten hebben de identiteit van de ontsnapte gevangen niet bekendgemaakt, maar een Palestijnse gevangenenorganisatie heeft dat wel gedaan. Onder de ontsnapten is Zakaria al-Zubeydi, die tot tot 2017 het hoofd was van de de gewapende vleugel van Fatah, onder president Mahmoud Abbas. 

De Israëlische premier Naftali Bennett beschreef de ontsnapping als "een zeer ernstig incident". De Islamitische Jihad, een van de belangrijkste Palestijnse gewapende bewegingen, spreekt dan weer van "een heroïsche daad".

Meest gelezen