MyPitch

Komt er een "Strava"-app voor voetballers?

MyPitch, een bedrijf uit Zwevegem, voerde afgelopen weekend een test uit met een sportapplicatie voor voetbalspelers. Dat deden ze bij de wedstrijden van provinciale voetbalploegen in Boezinge en Oostnieuwkerke. "Het is de bedoeling om de spelers te motiveren en meer vertrouwen te geven in zichzelf", vertelt oprichter Jim Bogaert. 

Met allerlei apps, zoals Strava, kan een loper of een fietser zijn of haar eigen prestaties opvolgen, maar in de toekomst zullen voetballers dit ook kunnen. Het bedrijf MyPitch van Jim Bogaert heeft dit weekend een sportapp voor voetbalspelers met een nieuwe technologie uitgetest bij de provinciale wedstrijden in Boezinge en Oostnieuwkerke. "We hebben alle data van de match verzameld. Nu zijn we zeer benieuwd naar de resultaten van die wedstrijden", zegt oprichter Bogaert.

De sportapp werkt, volgens Bogaert, met een simpele, maar praktische techniek: "In het midden van het veld staat er een 180°-camera, die het volledige voetbalveld filmt vanop 6 meter hoogte. De camera registreert het rugnummer van iedere speler en slaat alle informatie op. Die gegevens worden dan allemaal doorgestuurd en via een algoritme omgezet in statistieken. Zo kunnen we na een match weten hoeveel kilometer een speler heeft gelopen, hoeveel duels die gewonnen heeft of hoeveel geslaagde passes hij naar zijn ploeggenoten heeft kunnen geven. De spelers kunnen via de app hun eigen prestaties opvolgen en kijken waar ze kunnen verbeteren." 

MyPitch

Spelers meer motiveren

Volgens MyPitch is het vooral de bedoeling om de spelers inzichten te geven in die statistieken. "Het is absoluut niet de bedoeling om iemand met "mindere prestaties" vlugger op de bank te zetten. We focussen op spelers, zodat zij hun prestaties kunnen verbeteren. Op langere termijn kunnen we er misschien coaches of trainers bij betrekken, maar het mag niet gebruikt worden om spelers af te straffen. We willen de spelers niet opjagen, maar ze motiveren om te blijven voetballen en beter te worden. Het draait ook niet alleen om het fysieke aspect, maar we willen de spelers ook op mentaal vlak vertrouwen geven in hun eigen prestaties. Via de app kunnen we met de spelers een voetbalgemeenschap uitbouwen, waar ze elkaar ondersteunen."

MyPitch

Even makkelijk als een Netflix-abonnement

MyPitch mikt met deze sportapp voornamelijk op provinciale ploegen en amateurvoetballers en dan mag het gebruik vooral niet te duur zijn. "We hebben hier samen met de voetbalclubs overlegd. Wanneer er 30 spelers van één club zich hebben ingeschreven voor de app, komt MyPitch gratis een camera installeren. De algemene installatie kost de club helemaal niets. Je kan dat vergelijken met een Netflix- of Spotify-abonnement met een vast bedrag per maand om je eigen prestaties op te volgen", besluit oprichter Bogaert. 

Ze zullen het proefproject verder uittesten bij 6 West-Vlaamse ploegen.

Meest gelezen