Afscheid nemen in coronatijden.
2020 Getty Images

Grote vraag naar "inhaalherdenkingen" voor coronabegrafenissen: "Afscheidsritueel blijft belangrijk"

De vraag naar "inhaalherdenkingen" wordt steeds groter. Omdat er nu amper beperkingen gelden op uitvaartplechtigheden, wensen families van overledenen vaak een tweede rouwmoment om volwaardig afscheid te nemen van de persoon die hen verliet. "Ook al is er tijd verstreken, het afscheidsritueel blijft belangrijk"

Het voorbije jaar zijn veel geliefden vertrokken met een afscheid in intieme kring door de beperkende coronamaatregelen. Vaak lieten families weten dat er op een later tijdstip een uitgebreider afscheidsmoment zou volgen. Nu de meeste restricties voor uitvaartplechtigheden zijn weggevallen, volgt de verwachte inhaalbeweging. 

Er zijn veel manieren om je eigen herdenkingsmoment in te vullen

Rouwspecialiste Goedele Van Kerschaever

Een "tweede" herdenkingsdienst is dus populair. Maar omdat er een grote inhaalbeweging is in de Kerk -dopen, communies, vormsels en huwelijken die worden gevierd - is het moeilijk om voor elke overleden persoon opnieuw een uitvaart te organiseren. "We proberen het wat te bundelen in collectieve herdenkingen zodat het ook kan worden gedragen door de gemeenschap", zegt Dirk De Gendt, deken van de Leuvense Sint-Pieterskerk.

De vraag bij de Kerk is groot, maar er zijn ook andere mooie privé-initiatieven, stelt rouwspecialiste Goedele Van Kerschaever. "Er zijn veel manieren om je eigen herdenkingsmoment in te vullen. Een etentje onder begeleiding van een professional, iemand die een tekstje voorleest, samen muziek beluisteren. Er zijn veel opties."

Beluister hier het gesprek over de herdenkingen met deken Dirk De Gendt en rouwconsulente Goedele Van Kerschaever in "De wereld vandaag":

Afscheid is niet te laat

Op de vraag of het afscheid niet te laat komt, antwoordt Van Kerschaever van niet. "We moeten het begrip 'een hele tijd geleden' nuanceren. Zelfs als je aan het begin van de coronacrisis iemand hebt verloren, is dat nog recent in het rouwproces."

"Het gaat daarom ook niet per se om het uitstellen van het rouwproces, maar eerder om het afscheidsritueel. Het geeft ons de gelegenheid om stil te staan bij wat de persoon van wie we afscheid nemen voor je heeft betekend", volgens Van Kerschaever. Ook al is er tijd verstreken, het afscheidsritueel blijft belangrijk, stelt de rouwspecialiste.

Meest gelezen