fruitbedrijf Vanhellemont

Perenpluk in Hageland en Haspengouw begonnen: "Minder oogst, maar topjaar voor de conférence"

In diverse fruitbedrijven is de perenpluk aan de gang. Ook bij fruitbedrijf Vanhellemont in Meensel-Kiezegem zijn ze eraan begonnen. De oogst is dit jaar kleiner, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaren is er opnieuw genoeg volk om te plukken.

"Ja, we zijn vandaag begonnen met de perenpluk en we kunnen dat doen in een schitterend weertje", vertelt fruitteler Mario Vanhellemont vanop zijn tractor als we hem bellen. "De peren hangen er mooi bij; ze zijn lekker dik door de natte zomer die we achter de rug hebben. Maar er zijn wel minder peren, want we hadden eerder dit jaar last van de vrieskou en een slechte lente. Daardoor hangen er in de broek (de onderkant) van de boom minder peren. Maar ze zijn dus wel lekker."

Aan personeel om te plukken is er geen gebrek. Dat was de voorbije twee jaren even anders, door de coronacrisis. "We hebben nu een hele mix van mensen", vertelt Mario. "Er zijn hier jobstudenten en gepensioneerden aan de slag, maar ook mensen uit Oost-Europa. Dat is hier geen probleem en we kregen voor de rekrutering trouwens goede instructies van Boerenbond. Iedereen die wil werken is welkom; de mensen zijn blij dat ze kunnen werken na de gedwongen pauze van de voorbije jaren. Het wordt een topjaar voor de conférencepeer", besluit Mario.

Minder peren maar telers krijgen een betere prijs.

Videospeler inladen...

Meest gelezen