Belga

Pukkelpop krijgt steun van Vlaamse overheid na afgelasting: niet-recupereerbare kosten worden terugbetaald

Pukkelpop krijgt steun van de Vlaamse overheid. De niet-recupereerbare kosten die het festival al had gemaakt voor er tot een afgelasting werd beslist, zullen door de Vlaamse regering worden betaald. Dat heeft minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) beslist, zo meldt VTM Nieuws. Om hoeveel geld het exact zal gaan, is momenteel nog niet duidelijk. Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open VLD) stelt zich veel vragen over de Vlaamse steun. 

Pukkelpop had een groot massa-event moeten worden dat met gebruik van het Covid Safe Ticket zou kunnen plaatsvinden zonder mondmaskers en zonder afstand houden op het terrein. Eind juli gooide de organisatie zelf de handdoek in de ring. Aangepaste coronamaatregelen - vooral de meerdere testen die bezoekers die niet gevaccineerd zijn, moesten ondergaan - maakten het festival onmogelijk, zeiden de organisatoren.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het journaal”:

Videospeler inladen...

De Vlaamse overheid had het festival oorspronkelijk een voorschot van 1,8 miljoen euro beloofd, geld dat moest worden terugbetaald na afloop van het festival. "Alleen als door een overheidsbeslissing de organisatie van het festival onmogelijk wordt, dan moeten de niet-recupereerbare kosten niet terugbetaald worden", zegt Crevits. 

"Pukkelpop heeft zelf beslist het festival niet te laten doorgaan. Het heeft wat tijd gevraagd om uit te zoeken of ze aan de voorwaarden voldoen", zegt Crevits, "maar uiteindelijk hebben de experten van mijn administratie beslist dat de annulatie van het festival terecht was, omdat het onmogelijk was om de extra testen die nodig waren op zo'n korte tijd georganiseerd te krijgen."

De annulatie van het festival was terecht

"Er is nog niets uitbetaald. De mensen van Pukkelpop zullen nu moeten bewijzen wat voor hen niet-recupereerbare kosten  zijn. Dat kan gaan om de honderden aannemers waarmee ze al contracten hadden gesloten en die betaald moeten worden, al werden er geen prestaties geleverd. Maar we gaan ook rekening houden met de inkomsten die ze gehaald hebben uit het alternatieve festival dat ze georganiseerd hebben", aldus Crevits. 

De woordvoerder van Pukkelpop, Frederik Luyten, is tevreden met de beslissing. "Net als voor heel wat collega-evenementen in onze sector geeft dit ons toch wat ruimte om de verliezen te beperken en om uitgaven aan leveranciers en personeel te bekostigen."

"Er wordt nu een dossier opgestart waarbij we die kosten zullen indienen en we dus een deel kunnen recupereren. Het spreekt voor zich dat dit erg welkom is om de volgende editie te kunnen voorbereiden, " stelt Luyten. 

Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open VLD) stelt zich vragen bij de financiële steun die Pukkelpop krijgt van de Vlaamse overheid. Hij roept zowel de festivalorganisator als de overheid op om 100 procent transparant te zijn.  

Het gaat over publiek geld
Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open VLD)

“Het gaat over publiek geld", zegt Vande Reyde in "De ochtend" op Radio 1. "Ik denk dat het goed zou zijn als het kabinet en Pukkelpop zelf daar gewoon duidelijkheid over geven. Als je in je recht bent volgens het huidige systeem –dat kan goed zijn- dan moet je gewoon transparant zijn", zo gaat de liberaal verder. "Ik merk nu ook dat er een vermenging is met de organisatie van het verkorte festival (Pukkelpop Kwartier) dat Pukkelpop enkele weken later organiseerde. Dan stel ik me de vraag waarom ze dat festival niet meteen hadden kunnen doen. En het oorspronkelijke festival hebben moeten afzeggen." 

Beluister hieronder het interview met Maurits Vande Reyde (Open VLD) in "De ochtend" op Radio 1

Meest gelezen