De vluchtauto van Abdeslam

RTBF interviewde Salah Abdeslam toevallig meteen na aanslagen Parijs: "Vervelend dat we hier worden gecontroleerd"

De Franstalige omroep RTBF heeft in zijn archief klank teruggevonden van een interview met terrorist Salah Abdeslam en twee van zijn handlangers, meteen na de aanslagen in Parijs. Ze werden aan de grens tussen Frankrijk en België, net als vele andere automobilisten, geïnterviewd over de grenscontroles die er toen waren.

Even terug naar 13 november 2015. Parijs is in shock. Terroristen hebben een bloedbad aangericht aan het voetbalstadion Stade de France, in cafés en op terrasjes, en vooral in concertzaal Bataclan. Aan de grenzen worden controles opgezet om eventuele vluchtende terroristen te onderscheppen. En dus gaan er ook journalisten postvatten aan de grenzen, om aan automobilisten te vragen wat ze van die controles vinden.

In een van de auto's zit Salah Abdeslam. Hij had zich ook moeten opblazen in Parijs, maar zijn bommengordel deed het niet. Die wordt later teruggevonden in een vuilnisbak. Abdeslam belt twee vrienden uit Molenbeek om hem te komen halen - Mohamed Amri en Hamza Attou. In afwachting haalt hij een vismenu bij een McDonald's, dat hij in de deuropening van een gebouw opeet.

Dat Abdeslam bij die grenscontrole geïnterviewd werd, was vorig jaar al bekend geraakt. Tijdens een afgeluisterd gesprek met enkele celgenoten, zei Abdeslam dat hij door een journaliste van de commerciële zender RTL-TVI was geïnterviewd. Alleen vond niemand dat interview terug. Nu blijkt dus dat het om een radiojournaliste van RTBF ging.

Er zaten drie jonge mannen in de auto die er erg moe uitzagen

RTBF-journaliste Charlotte Legrand

RTBF-journaliste Charlotte Legrand herinnert zich nog wat er gebeurde: "Er zaten drie jonge mannen in de auto die er erg moe uitzagen. Hun gezichten zagen er afgeleefd uit. Degene die achterin zat, had een dikke jas of een deken rond zich. Ze waren niet erg sympathiek, maar ze antwoordden op mijn vragen. Zodra hun identiteitscontrole klaar was, maakten ze een einde aan het gesprek, en sloten ze hun autoraam weer."

Dit is de derde. Derde controle. Eerlijk gezegd, vinden we het een beetje vervelend

Abdeslam, Amri en Attou

Het volledige interview is niet bewaard gebleven, wel het stuk dat op 14 november op RTBF-radio is uitgezonden. Je hoort Abdeslam, Amri en Attou door elkaar heen. "Dit is de derde. Derde controle. Eerlijk gezegd, vinden we het een beetje vervelend. Maar we hebben nu wat begrepen wat de zin is van... Het waarom. Achteraf wisten we waarom."

Beluister hier wat Abdeslam en zijn handlangers zeiden tegen de RTBF:

En waarom werden Abdeslam en zijn handlangers niet gearresteerd bij de controle? Federaal procureur Frédéric Van Leeuw legde het een jaar na de aanslagen uit in "Pano": "Salah Abdeslam stond geseind. Het was een discrete seining. De Franse gendarmes zagen die seining, en hebben aan hun Belgische collega's meer uitleg gevraagd. Ze hebben de vraag gesteld rond 9 uur, het antwoord is rond 10.45 uur gekomen. Maar ze hebben niet op het antwoord gewacht, en hebben hen laten doorrijden. Natuurlijk, ze hadden veel te doen en wisten niet in welke richting ze moesten zoeken."

Maar ze hebben niet op het antwoord gewacht, en hebben hen laten doorrijden

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw

Uiteindelijk wordt Abdeslam pas op 18 maart 2016 opgepakt in de Vierwindenstraat in Sint-Jans-Molenbeek.

Meest gelezen