Taliban claimen verovering Panjshirvallei, leider Verzetsfront ontkent en roept op tot "nationale" opstand tegen taliban

In Afghanistan zeggen de taliban dat ze de Panjshirprovincie hebben veroverd, het enige gebied dat ze nog niet onder controle hadden sinds ze de macht hebben overgenomen. Maar het Nationaal Verzetsfront in Panjshir onder leiding van Ahmed Massoud ontkent dat het verslagen is. Massoud roept op tot een "nationale opstand" tegen de taliban.

Al een hele tijd werd er hevig gevochten in de Panjshirvallei, een moeilijk in te nemen gebied omgeven door steile bergketens. De gelijknamige provincie is de enige die nog niet onder controle was van de taliban, de extremistische islamistische groepering die midden augustus de regering in Kaboel verdreef.

Het verzet daar tegen de taliban wordt geleid door Ahmed Massoud. Zijn militie wordt onder meer bijgestaan door restanten van het vroegere Afghaanse regeringsleger, die naar de vallei zijn gevlucht. Ook de voormalige vicepresident Amrullah Saleh is naar de vallei gevlucht en voert mee het verzet tegen de taliban aan.

De voorbije dagen was het al een welles-nietesspelletje tussen de strijdende partijen, beide claimden ze zware verliezen bij de ander. Het leek er wel op dat de taliban alsmaar verder oprukten. Nu zou de nederlaag van de milities een feit zijn. Woordvoerder Zabihullah Mujahid stuurde een verklaring de wereld in waarin de taliban verkondigen dat ze de vallei onder controle hebben.

Eerder lieten de taliban al weten dat ze de vallei verder aan het veroveren waren ten koste van de troepen van Massoud en Saleh. Zo zeiden de taliban dat ze de hoofdstad veroverd hebben en daarbij heel wat wapens hebben buitgemaakt. Dat werd toen door de troepen van Massoud en Saleh ontkend.

Ook nu zegt een woordvoerder van het verzet tegen de taliban aan de BBC dat de vallei nog niet gevallen is. Maar de taliban beweren dus van wel. Filmpjes en foto's op sociale media tonen talibanstrijders die hun vlag hijsen aan de gouverneurswoning.

Bekijk: leden van de taliban hijsen de vlag boven de gouverneurswoning in Panjshir

Videospeler inladen...

"Met deze overwinning is ons land nu volledig uit het slop van oorlog. Mensen zullen in vrijheid, vrede en welvaart leven", aldus talibanwoordvoerder Mujahid. "Opstandelingen werden gedood en de gerespecteerde bevolking van Panjshir werd gered van gijzelnemers. Niemand zal worden gediscrimineerd: het zijn allemaal onze broeders en we zullen samenwerken, voor een land en een doel."

Die laatste zin slaat op de etnische verschillen tussen de mensen die in Panjshir wonen en de taliban, die voornamelijk tot de Pashtun-bevolkingsgroep behoren.

Waar de leiders van het verzet zich intussen bevinden, is niet duidelijk. volgens de taliban zijn ze naar Tadzjikistan gevlucht. Massoud laat op wat als zijn officieel Twitterkanaal wordt bestempeld weten dat hij "veilig is", maar geeft geen verdere details. Ook een woordvoerder van het verzet meldt dat op Twitter.

Later op de dag stuurde hij wel een verklaring naar de media, waarin hij oproept tot een "nationale opstand" tegen de taliban. "Waar jullie zijn, binnen of buiten (Afghanistan, red.), ik roep jullie op om een nationale opstand te lanceren voor de waardigheid, de vrijheid en de welvaart van ons land." In de verklaring geeft Massoud niet toe dat zijn troepen verslagen zijn.

De Panjshirvallei telt zo'n 150.000 tot 200.000 inwoners en is altijd een bron van verzet geweest, zowel tegen de Sovjets in de jaren 1980 als tegen de taliban rond de eeuwwisseling. 

Ahmed Massoud, eerder dit jaar in Parijs.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Wachten op regering

Intussen is het nog altijd wachten op een nieuwe regering in Afghanistan. Sinds de taliban de macht hebben overgenomen, is er geen officiële regering meer in Afghanistan. Volgens de woordvoerder moeten er nog "een paar laatste technische kwesties" opgelost worden. Hij ontkent dat er een intern conflict is.

De leider van de taliban, Haibatullah Akhundzada, die wellicht als een religieuze leider zal optreden en de regering niet zal leiden, zal volgens de woordvoerder van de taliban snel in het openbaar te zien zijn. Maar een datum voor een nieuwe regering is er nog niet.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen