Voor het eerst vaccinaties op onze scholen: Genk bijt de spits af 

Vandaag worden er voor het eerst jongeren gevaccineerd in scholen. De primeur vindt plaats in Genk, waar de vaccinatiegraad een stuk lager ligt dan het Vlaamse gemiddelde. GO! BUSO De Richter beet de spits af. “De prik wordt toegediend in ons eigen verpleeglokaal. Het aantal jongeren dat deze voormiddag wordt ingeënt ligt tussen de 10 en de 15”, zegt schooldirecteur Wilfried Steegmans.

Het percentage Genkse 12- tot 17-jarigen die bij de start van het schooljaar minstens één keer zijn ingeënt betreft slechts 65 procent, tegenover een Vlaams gemiddelde van bijna 80 procent. “We willen er alles aan doen om de vaccinatiegraad op te krikken”, zegt burgemeester Wim Dries, die het initiatief nam om te vaccineren op scholen in zijn stad. Vandaag zitten er ongeveer 1.500 Genkse leerlingen op de schoolbanken die onbeschermd zijn. Door met het vaccinatiecentrum naar de 9 middelbare scholen te trekken hopen we de helft van dit aantal te bereiken.”

Bekijk hieronder het verslag uit “Het journaal”:

Videospeler inladen...

Brief naar ouders

“Het percentage gevaccineerde scholieren op onze school ligt wel rond de 80 procent”, duidt directeur Steegmans. “Niet onlogisch, want veel van onze jongeren behoren zelf tot een kwetsbare groep of hebben familie die kampen met onderliggende gezondheidsproblemen. Over het algemeen stonden de meeste leerlingen hier positief tegenover het vaccin. We hebben gedurende de vaccinatiecampagne ook altijd ingezet op sensibilisering. Omdat leerlingen onder 16 jaar toestemming nodig hebben van hun ouders hebben we hen een brief meegegeven die ze ons op vrijdag gesigneerd terug moesten bezorgen. Verder hebben de mentoren zelf ook contact opgenomen met de families."

De 19-jarige Kylian Leblanc laat een spuitje zetten met een dubbel gevoel. “Omdat iedereen het doet, ga ik overstag", geeft hij toe. "Het is een heel gedoe om binnen te geraken op café of op events zonder vaccinatiebewijs. Ik twijfel nog steeds omdat ik niet weet wat er in het vaccin zit en bang ben voor de gevolgen achteraf. De naald op zich boezemt me daarentegen helemaal geen angst in, het is maar een klein prikje!”

Er circuleren video's op Instagram van tieners die een aanval krijgen na hun coronavaccin. Niet iedereen weet dat dat fake news is. 

15-jarige leerling koksopleiding

Voor een 15-jarige leerling van de koksopleiding is de reden dat ze zich laat vaccineren dan weer zonneklaar. “Ik ben tot en met 30 augustus op vakantie geweest en heb de kans nog niet gehad om me te laten prikken. Mijn ouders hebben zich ook laten vaccineren en ik wil dit zelf graag doen om andere mensen te beschermen. Jammer genoeg zie ik rondom mij wel jongeren die twijfelen. Zo circuleren er bijvoorbeeld filmpjes op Instagram van tieners die een aanval krijgen na het vaccin. Ik weet dat dat fake news is, maar veel leeftijdgenoten nemen die video’s aan voor waar. Het is niet altijd gemakkelijk om hen van het tegendeel te overtuigen…”

Marjan Temmerman vanuit Genk: “Meeste leerlingen gingen op het aanbod in”

Videospeler inladen...

Meest gelezen