Radio 2

Vandalen doden 15 bomen in Lo-Reninge door gat te boren en pesticiden in te spuiten

In Reninge, een deelgemeente van Lo-Reninge, zijn 15 oude, grote populieren afgestorven. In het begin van de zomer zijn er in enkele bomen gaten geboord en werd er gif ingespoten. De buurtbewoners en het gemeentebestuur reageren verontwaardigd. 

De inwoners van Lo-Reninge staan voor een raadsel. In de landelijke Branbanthoek werden enkele bomen gedood. Voor de zomer merkten enkele buurtbewoners gaten op in de bomen. Nu de grote populieren na enkele weken aftakelen, is het duidelijk dat er pesticiden in de gaten werd gespoten. De bomen aan het begin van de straat bleven onaangeraakt.

Radio 2

Volgens burgemeester Lode Morlion (Dynamisch) werden de bomen vakkundig geëlimineerd. "Het is onbegrijpelijk. Het stemt ons bijzonder triest dat er populieren op het openbaar domein vermoord werden. Die bomen staan daar al 15 jaar, maar moeten nu weggehaald worden. Nog nooit heeft iemand daarover een klacht ingediend bij de gemeente."

"Er loopt een onderzoek naar de daders, maar het wordt moeilijk om hen op te sporen", zucht burgemeester Morlion. "Sowieso komen er nieuwe bomen op die plaats. Het is ons doel om voor elke inwoner van Lo-Reninge één boom extra te planten. Zeker in deze tijden moeten we blijven zorgen voor onze omgeving en het groen. Maar blijkbaar gaat niet iedereen daarmee akkoord."

Radio 2

Erg zeldzaam

Aan één van de vergiftigde bomen heeft een buurtbewoner een bordje gehangen met de vraag: "Wie heeft onze bomen vermoord?". Of die vraag beantwoord zal worden, is nog niet duidelijk. De politiezone Spoorkin startte alvast een onderzoek. 

Als de dader toch geïdentificeerd zou worden, vraagt het Agentschap Natuur en Bos om een bestuurlijk herstel, zodat er meer bomen aangeplant zullen worden dan er oorspronkelijk stonden. 

"Het gebeurt helaas steeds vaker dat vandalen bomen en landschappen viseren. Maar deze specifieke werkwijze van gaten boren en volgieten met pesticiden is zeldzaam. Het is ook moeilijker om te onderzoeken, omdat het pas na een langere tijd opvalt. Het is één van de meest gluiperige manieren om de natuur te doden", zegt Jeroen Denaeghel, woordvoerder van het Agentschap Natuur en Bos. 

Meest gelezen