"Geef jongere partner deel van  je pensioenrechten en ga samen met pensioen": professor economie komt met voorstel

Partners zouden aan elkaar pensioenrechten moeten kunnen doorgeven. Dat vindt hoogleraar Welzijnseconomie Elsy Verhofstadt (UGent), die met een voorstel komt naar aanleiding van de werkgelegenheidsconferentie. De oudste zou dan iets langer werken, waardoor de jongste iets minder lang moet werken en beiden samen met pensioen kunnen gaan. 

Morgen start de werkgelegenheidsconferentie, waar de federale regering laat bekijken hoe de eindeloopbaan in de toekomst georganiseerd moet worden zodat meer mensen langer aan de slag blijven. Experts worden er niet bij betrokken en dus komen enkelen onder hen met een voorstel op de proppen. 

Het voorstel om pensioenrechten door te sluizen van de ene partner naar de andere, is niet louter een academisch hersenspinsel. Het is gebaseerd op onderzoek, zegt professor Elsy Verhofstadt in “De wereld vandaag” op Radio 1. “In België heeft een op de drie van de 55-plussers het gevoel van ik zou liever op pensioen gaan. We zijn op zoek gegaan naar de factoren die dat beïnvloeden en een van de cruciale factoren bleek de partner, de partner die op pensioen is. Als de partner op pensioen is, heeft de werkende partner het gevoel ik wil eigenlijk ook op pensioen.”

Vandaar het voorstel om de mogelijkheid te creëren dat partners pensioenrechten aan elkaar kunnen doneren. “Heel simpel uitgelegd”, zegt professor Verhofstadt, “de man kan in pensioen gaan, de vrouw moet nog twee jaar werken. Wel, laat dat koppel toe om samen te beslissen om elk nog één jaar te gaan werken.”

Luister hier naar het gesprek in "De wereld vandaag":

Maar hoe zit dat dan met mensen die meer dan één partner hebben gehad tijdens hun werkzame leven ? Dat maakt niet uit, zegt professor Verhofstadt: “De beslissing wordt genomen op het moment dat je de pensioenleeftijd nadert of die al bereikt hebt. Het gaat dus om de partner waar je op dat moment mee samenwoont.“  

Professor Verhofstadt beseft dat haar voorstel een privilege betekent voor wie een partner heeft. Alleenstaanden hebben er niets aan: “Dat klopt, maar dit voorstel gaat ook niet alles oplossen. Het is een voorstel om het voor koppels al iets aantrekkelijker te maken. Het is een idee van alle beetjes kunnen helpen als we onze werkzaamheidsgraad willen verhogen.”

Meest gelezen