BelTA

Kolesnikova, Wit-Russische opposante die zich verzette tegen deportatie en paspoort verscheurde, veroordeeld tot 11 jaar

In Wit-Rusland zijn opnieuw twee belangrijke opposanten van president Loekasjenko veroordeeld. Maria Kolesnikova, een van de boegbeelden van het straatprotest in Wit-Rusland, werd tot 11 jaar gevangenis veroordeeld. Een andere opposant, Maksim Znak, kreeg 10 jaar cel.

Het proces tegen de twee opposanten vond achter gesloten deuren plaats. Maria Kolesnikova werd veroordeeld wegens extremisme en een poging de macht illegaal te willen grijpen. Ze kreeg 11 jaar cel. Ook een andere belangrijke opposant, de advocaat Maksim Znak, werd veroordeeld. Hij kreeg 10 jaar cel. Beide weigerden schuld te bekennen. Kolesnikova noemde hun veroordeling "absurd". 

Kolesnikova (39) was een van de boegbeelden van het maandenlange straatprotest tegen het bewind van president Aleksandr Loekasjenko, die al sinds midden jaren 90 aan de macht is. In augustus vorig jaar won hij opnieuw de verkiezingen, volgens de oppositie en een groot deel van de internationale gemeenschap op een frauduleuze manier.

Kolesnikova maakte deel uit van de zogenoemde coördinerende raad en hielp mee met de organisatie van het maandenlange protest. Tijdens en na het straatprotest werden tienduizenden Wit-Russen opgepakt. Verschillende opposanten werden ook gedwongen om het land te verlaten.

Ook Kolesnikova probeerden de autoriteiten het land uit te krijgen, maar ze verzette zich daartegen. Toen ze in september vorig jaar naar de grens met Oekraïne werd gebracht, verscheurde ze haar paspoort en liep ze terug Wit-Rusland in. Ze werd toen opgepakt en zit sindsdien in de cel.

Svetlana Tichanovskaja, die het bij de presidentsverkiezingen vorig jaar tegen Loekasjenko opnam nadat verschillende andere oppositiekandidaten, onder wie haar man, in de cel waren gegooid, noemt Kolesnikova en Znak op Twitter "de helden van Wit-Rusland". Zelf is ze na de verkiezingen naar Litouwen gevlucht.

"Het regime wil dat we hen verpletterd en uitgeput zien. Maar kijk: ze lachen en dansen. Ze weten dat we hen veel vroeger dan deze 11 jaar zullen vrijlaten. Hun strafmaat zou ons niet bang moeten maken. Maksim en Maria zouden dit niet willen", reageert ze.

Begin juli werd nog een andere opposant van Loekasjenko veroordeeld. Viktor Babariko kreeg toen 14 jaar cel. Babariko, een ex-bankier, wou het bij de presidentsverkiezingen ook opnemen tegen Loekasjenko, maar nog voor de verkiezingsstrijd echt losbrak, vloog hij achter de tralies. Hij werd veroordeeld wegens corruptie, maar mensenrechtenorganisaties noemen hem een politieke gevangene.

Meest gelezen