Amnesty International: "Syrische vluchtelingen gefolterd en gemarteld bij terugkeer naar Syrië"

Syrische veiligheidstroepen folteren Syrische vluchtelingen die naar huis terugkeren. Ze worden gefolterd, verkracht en verdwijnen, zegt Amnesty International. Ook vrouwen en kinderen zijn niet veilig voor het geweld van de veiligheidsdiensten in Syrië. 

Amnesty International documenteerde en sprak met tientallen Syriërs die terugkeerden naar hun land.  Sommige families uit Syrië kiezen er bewust voor om vrouwen eerst naar Syrië terug te laten keren, in de veronderstelling dat die minder snel gearresteerd zouden worden dan mannen – onder meer omdat vrouwen geen militaire dienstplicht hebben.

Grenspost tussen Turkije en Syrië

Amnesty verzamelde verschillende schokkende getuigenissen. Zo arresteerden leden van de veiligheidsdienst Karim* vier dagen nadat hij uit Libanon was teruggekeerd naar zijn dorp in de provincie Homs. Karim vertelde Amnesty International dat hij tijdens zijn detentie werd gefolterd: ‘Na mijn vrijlating wilde ik vijf maanden lang niemand zien die me opzocht. Ik was te bang om met iemand te praten. Ik had nachtmerries, hallucinaties en praatte tijdens mijn slaap. Ik werd huilend en bang wakker. Ik ben nu gehandicapt omdat de zenuwen van mijn rechterhand beschadigd zijn door [foltering]. Sommige ruggenwervels zijn ook beschadigd.’

"Verkrachting als straf voor terugkeer"

Amnesty International hoorde van 14 gevallen van seksueel geweld gepleegd door veiligheidstroepen. Zeven keer ging het om verkrachting: vijf vrouwen, een tienerjongen en zelfs een vijfjarig meisje. Seksueel geweld vond plaats bij grensovergangen of in detentiecentra tijdens verhoor. Toen Noor* terugkeerde uit Libanon werd ze aan de grens tegengehouden door een veiligheidsbeambte die zei: “Waarom ben je uit Syrië vertrokken? Omdat je president Bashar al-Assad niet mag en niet van Syrië houdt? Je bent een terrorist…Syrië is geen hotel waar je weggaat en naar terugkeert wanneer je maar wilt.” De officier verkrachtte vervolgens Noor en haar vijfjarige dochtertje in een kleine kamer die werd gebruikt voor ondervraging bij de grensovergang.

Door de oorlog in Syrië zijn miljoenen Syriërs nog steeds op de vlucht

Yasmin* keerde terug uit Libanon met haar tienerzoon en driejarige dochtertje. Veiligheidstroepen arresteerden hen onmiddellijk bij de grensovergang en beschuldigden Yasmin van spionage voor een vreemd land. Yasmin en haar kinderen werden overgebracht naar een detentiecentrum van de inlichtingendienst, waar ze 29 uur werden vastgehouden. Inlichtingendiensten verkrachtten Yasmin en namen haar zoon mee naar een andere kamer waar ze hem met een voorwerp verkrachtten. De agent die Yasmin verkrachtte, zei:“Dit is om u welkom te heten in uw land. Als je weer uit Syrië vertrekt en nogmaals terugkomt, zullen we je op een nog grootsere manier verwelkomen. We willen jou en je zoon vernederen. Je zult [deze] vernedering je leven lang niet vergeten.”

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Oorlog voorbij, vluchtelingen niet veilig in Syrië", zegt Amnesty

De grote gevechten in Syrië zijn intussen opgehouden. Zo’n zeventig procent van het land is in handen van het regime van president Assad. De Syrische autoriteiten hebben vluchtelingen daarom in de afgelopen jaren publiekelijk aangemoedigd om naar huis terug te keren, terwijl verschillende gastlanden juist de bescherming die zij mensen uit Syrië bieden, zijn gaan heroverwegen. In Libanon en Turkije, waar veel vluchtelingen te maken hebben met erbarmelijke levensomstandigheden en discriminatie, zetten de regeringen de Syriërs steeds meer onder druk om terug te keren.

Foltering komt nog steeds voor in Syrië

‘De militaire vijandelijkheden zijn misschien afgenomen, maar de neiging van de Syrische regering tot grove mensenrechtenschendingen niet’, zegt Marie Forestier, vluchtelingenonderzoeker bij Amnesty International. ‘De folteringen, gedwongen verdwijningen en willekeurige of onwettige detenties die veel Syriërs dwongen om asiel aan te vragen in het buitenland, komen vandaag de dag nog steeds vaak voor. Bovendien is het feit alleen al uit Syrië te zijn gevlucht, genoeg risico om doelwit te worden van de autoriteiten.’

‘We dringen er bij alle Europese regeringen op aan om een officiële vluchtelingenstatus toe te kennen aan alle mensen uit Syrië en onmiddellijk een einde te maken aan praktijken die mensen direct of indirect dwingen om terug te keren. De regeringen van Libanon, Turkije en Jordanië moeten Syrische vluchtelingen beschermen tegen uitzetting of andere vormen van gedwongen terugkeer, in overeenstemming met hun internationale verplichtingen.’

*De namen werden veranderd voor de veiligheid van de getuigen

Meest gelezen