Bijna 6.300 bestuurders betrapt op dronken rijden tijdens bobcampagne

Tijdens de twaalf weken van de bobcampagne zijn deze zomer bijna 6.300 bestuurders betrapt op rijden onder invloed van alcohol. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Politie en verkeersveiligheidsinstituut Vias. In totaal werden bijna 200.000 mensen gecontroleerd. Zo’n 3,3% blies positief. Vooral 's nachts testen nog steeds veel mensen positief.

De bobcampagne ging dit jaar van start in juni, vlak voor het EK voetbal, en liep tot eind augustus. In die periode werden 191.397 bestuurders door de Federale en de Lokale Politie onderworpen aan een blaastest. 6.297 van hen,  of zo'n 3,3%, blies positief. De overgrote meerderheid van hen had meer dan 0,8 promille alcohol in het bloed.

Vooral 's nachts worden veel bestuurders betrapt op dronken rijden, zowel in het weekend als op weekdagen. In totaal werden 3.215 bestuurders 's nachts betrapt. Dat zijn gemiddeld 38 bestuurders tijdens elke nacht van de bobcampagne.

Vergelijking moeilijk

Door de coronacrisis en de verschillende tijdsduur van de campagne is het niet mogelijk om zinvolle vergelijkingen te maken met voorgaande jaren. Toch tonen de cijfers volgens Vias dat de bobcampagne zijn vruchten afwerpt.

Maar alcoholcontroles in het verkeer blijven noodzakelijk, zegt woordvoerder Stef Willems. “Ondanks een avondklok en minder verkeer waren er vorig jaar nog altijd 3.000 ongevallen waarbij een bestuurder te veel gedronken had. Dat zijn er nog steeds gemiddeld acht per dag.”

Meest gelezen