Nicolas Maeterlinck

Brusselse vaccinatiecampagne loopt minder vlot dan gehoopt: geen 16.000 maar 10.000 prikken per week

De Brusselse vaccinatiecampagne loopt minder vlot dan gehoopt. Omwille van de lage vaccinatiegraad wilde Brussel een inhaalbeweging maken om tegen eind oktober een vaccinatiegraad van 65 procent te bereiken. Maar om dat doel te halen moeten er in Brussel elke week gemiddeld 16.000 eerste prikken gezet worden. Voorlopig halen ze dat cijfer helemaal niet: vorige week werden net geen 10.000 eerste prikken uitgedeeld.

Op dit moment is nog maar 49,54 procent van de hele Brusselse bevolking volledig gevaccineerd. 52,24 procent van alle Brusselaars kreeg al minstens een eerste prik. In Vlaanderen ligt dat cijfer een pak hoger, met 79,41 procent. (Als je enkel de meerderjarige bevolking meetelt, liggen de cijfers overal hoger.)

Brussel is met een inhaalbeweging gestart en tegen eind oktober wil de hoofdstad een vaccinatiegraad van 65 procent halen. Maar om dat doel te bereiken moeten er elke week gemiddeld 16.000 eerste prikken gezet worden. Voorlopig is Brussel nog ver van dat doel verwijderd: vorige week werden maar 9900 eerste prikken gezet, de week daarvoor waren het er slechts 10.500.

"We zijn jammer genoeg lager uitgekomen dan we verwacht hadden. Natuurlijk gaan we verder analyseren en nadenken over hoe we dat cijfer kunnen doen stijgen", zegt Inge Neven, hoofd van de Brusselse Gezondheidsinspectie. Al nuanceert Neven ook: "We hadden sowieso niet voorzien dat we vorige week al aan die 16.000 eerste prikken zouden geraken. Maar vanaf deze week, en zeker volgende week, zou dat wel het geval moeten zijn. Zo willen we gemiddeld aan die 16.000 per week komen tot eind september."

De Brusselse vaccinatiecijfers zijn wellicht wel een onderschatting van de reële cijfers. Heel wat Brusselaars lieten zich in het buitenland vaccineren en die mensen worden niet meegerekend. Aan hen wordt gevraagd om hun vaccinatie te laten registreren door de huisarts, zodat ook zij bij de Brusselse gevaccineerden geteld kunnen worden.

Vooral jongste generaties lopen achter

Het Brusselse vaccinatieprobleem situeert zich vooral bij de jongste generaties, volgens Neven. "Voor de 45-plussers loopt de vaccinatiecampagne eigenlijk goed. Ook voor de 65-plussers zien de cijfers er wel goed uit. Daar zitten we nu boven de 80 procent wat betreft de volledige vaccinatie. Vooral bij de jongste leeftijdscategorieën hebben we nog de meeste progressiemarge."

De epidemiologische situatie evolueert verder in een richting die we niet zo graag zien

Inge Neven, hoofd Brusselse Gezondheidsinspectie

De slechtere vaccinatiecijfers hebben in elk geval een impact op de andere coronacijfers in de hoofdstad. "De epidemiologische situatie evolueert verder in een richting die we niet zo graag zien", aldus Inge Neven. Per honderdduizend inwoners testen nu elke twee weken gemiddeld 575 Brusselaars positief op het coronavirus. De besmettingscijfers stijgen, maar dat valt deels ook te verklaren door het feit dat er meer getest wordt. Daarnaast stijgt ook het aantal ziekenhuisopnames, net als de opnames op intensieve zorgen. Ook het aantal sterfgevallen neemt licht toe: elke dag sterven nu gemiddeld twee personen in Brussel aan de gevolgen van het coronavirus.

Vaccinaties tijdens het shoppen, bij de apotheker of op school

Brussel zet dus alle zeilen bij om de vaccinatiegraad zo snel mogelijk omhoog te krijgen. Daarbij maken ze niet alleen gebruik van vaccinatiecentra, maar gaan ze ook zelf naar de mensen toe. Zo zijn er vaccinatiebussen op pad. Eén van de manieren om meer Brusselaars te bereiken, is een project van vaccinaties in winkels. Ook bij de apotheker worden mensen gesensibiliseerd en tijdens een pilootproject in Molenbeek konden mensen aan de apotheek zelf hun spuitje krijgen. Vanaf volgende week starten er ook proefprojecten op scholen.

Het journaal ging langs in een supermarkt in Evere waar mensen gevaccineerd kunnen worden. Bekijk hieronder de reportage (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Eerder deze week startte men in Genk al met het vaccineren van leerlingen via de school. Waarom is Brussel daar dan nog niet mee begonnen? "De enige reden is dat we eerst moeten sensibiliseren voor we over kunnen gaan naar vaccineren", legt Inge Neven uit. "Er moet toch nog een barrière overwonnen worden. We organiseren nu webinars en fysieke sessies. Een vzw gaat deze week langs in een tiental scholen, samen met wetenschappelijke experten, om in debat te gaan met de jongeren. We hopen zo een aantal bezorgdheden weg te nemen. Als we nu onze vaccinatiebus zomaar op de school zouden stationeren, dan zouden we heel veel mensen afschrikken."

Als we onze vaccinatiebus nu zomaar op school zouden stationeren, zouden we heel veel mensen afschrikken

Inge Neven, hoofd Brusselse Gezondheidsinspectie

Uitbreiding coronapas in Brussel op til?

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zei vorige week in "De afspraak op vrijdag" dat er ook voorbereidingen getroffen worden om het gebruik van de coronapas in Brussel uit te breiden. Zo overweegt Brussel om de pas te verplichten voor wie in de hoofdstad op restaurant of café wil gaan. Ook dat zou mensen kunnen overtuigen om toch de stap naar vaccinatie te zetten. De beslissing daarover wordt één van de komende dagen verwacht.

Meest gelezen