Videospeler inladen...

Akkoord over invoeren van coronapas per gewest, Brussel bekijkt invoering vanaf 1 oktober

Het ziet ernaar uit dat  je in Brussel vanaf 1 oktober een Covid Safe Ticket zal moeten voorleggen om bijvoorbeeld op restaurant of café te gaan. Met dat ticket - de zogenoemde coronapas - bewijs je dat je gevaccineerd bent of negatief hebt getest. De verschillende overheden van ons land hebben een principe-akkoord gesloten over de mogelijheid om per gewest het gebruik van de pas in te voeren. In Brussel zou dat al op 1 oktober kunnen gebeuren.

Er wordt al langer gesproken over een zogenoemde coronapas voor verschillende sectoren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Minister-president Rudi Vervoort (PS) liet het al voor de start van het vorige Overlegcomité - op 20 augustus - vallen. De vaccinatiegraad in Brussel is (te) laag, zo klinkt het. Net daarom werden de versoepelingen van het vorige Overlegcomité nog niet ingevoerd in Brussel. 

"De franstalige groenen van Ecolo staan op rem. Zij willen dat de coronapas pas wordt ingevoerd als de situatie in Brussel te erg achteruit gaat. Je kan je dan afvragen hoe erg het moet worden in Brussel", legt Bart Verhulst uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Maar nu ligt de weg open om een stap verder te gaan. De federale overheid en de verschillende deelstaten in ons land hebben vandaag een principe-akkoord gesloten over hoe en waar het Covid Safe Ticket mag worden gebruikt. Die beslissing betekent niet dat die pas er voor het hele land komt, maar de deelstaten kunnen het wel invoeren als ze het willen. Het gaat dan om sectoren als horeca, sport- en fitnesszalen, discotheken en nachtclubs en culturele ontmoetingsplaatsen.

Het akkoord moet wel nog worden bekrachtigd door de ministerraad op elk beleidsniveau en vervolgens ook door het Overlegcomité. Dat laatste zou tijdens een digitaal overleg gebeuren, dat plaats zal vinden nog voor het Overlegcomité op 17 september opnieuw fysiek bijeenkomt.

Nog geen zekerheid

Over de manier waarop de coronapas in Brussel zou worden ingevoerd, moet de Brusselse regering dus nog beslissen. Gisteren kregen we uit verschillende bronnen te horen dat de pas al vanaf 1 oktober verplicht zou worden, maar nu blijkt dat binnen de regering de neuzen niet allemaal in dezelfde richting staan. 

Minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) stelt dat de coronapas enkel wordt ingevoerd als de epidemiologische situatie en de cijfers in de hoofdstad te sterk verergeren. En de pas zal alleen worden ingevoerd om hiermee het sluiten van verschillende sectoren en activiteiten te kunnen vermijden. "Het is nog geen zekerheid", aldus Maron. 

Volgens de minister is het hoofddoel niet om de vaccinaties een boost te geven, maar wel om de horeca of sportvoorzieningen te beschermen. "Indien de acceleratie van de vaccinatie versnelt, des te beter, maar we willen vooral nieuwe sluitingen vermijden."

Minister-president Vervoort benadrukt ook dat de invoering nog geen zekerheid is, maar "De cijfers zijn niet goed, dus we moeten dit middel ter beschikking hebben", meent hij. Indien het er komt, zullen de uitbaters uit de horeca zelf de controles aan de ingang moeten uitvoeren. "Aan de ingang wordt u gecontroleerd net zoals aan de ingang van een voetbalstadion of een evenementenhal", stelt Vervoort.

Vlaanderen en Wallonië lieten eerder al weten dat de pas bij hen niet nodig is, omdat de vaccinatiegraad hoog genoeg is. 

"Als de keuze is: open blijven met coronapas of sluiten zonder, dan is de keuze snel gemaakt." Bekijk hier enkele reacties van Brusselse horeca-uitbaters.

Videospeler inladen...

Covid Safe Ticket?

Je hebt een geldig Covid Safe Ticket wanneer je minstens twee weken volledig gevaccineerd bent, recent negatief hebt getest op corona of in de laatste zes maanden hersteld bent van een besmetting en dus genoeg antistoffen hebt. Het Overlegcomité besliste eerder al dat zo'n pas voor het hele land gebruikt kan worden bij evenementen met meer dan 200 bezoekers binnen en 400 buiten. 

Meest gelezen