Gerestaureerde replica's van Rafaël opnieuw in Brugge: "Ze zaten vol gaten en scheuren, niet om aan te zien"

Vier replica's van fresco's van de Italiaanse kunstschilder Rafaël hangen na 4 jaar restauratie opnieuw in Brugge. Ze zijn te zien in het 15e eeuwse stadspaleis Hof Bladelin. De doeken waren in een erbarmelijke staat. De restauratie was ook door de grootte van de doeken een huzarenstukje.

Wil je enkele wereldberoemde fresco's van de Italiaanse kunstschilder Rafaël uit 1520 zien, dan kan je gewoon in Brugge terecht. Dankzij de restauratie van vier doeken in Hof Bladelin, pik je in Brugge een stukje historische Italiaanse kunst mee. David Lainé en zijn team van IPARC (International Platform for Art Research and Conservation) leidden de restauratie.

Het zijn Italiaanse canvassen. Die komen hier in Vlaanderen sowieso al weinig voor.

Restaurateur David Lainé

"De doeken waren in een erbarmelijke staat", zegt hij. "De verf kwam nagenoeg overal los. Ze waren heel donker, bij sommige kon je niets meer zien. Ze zaten vol met gaten en scheuren, niet om aan te zien." Het gaat volgens de restaurateur om Italiaanse canvassen. "Die komen hier in Vlaanderen sowieso al weinig voor."

Hof Bladelin

Monumentaal groot

Door hun grootte, bijna 8 meter op 3,5 meter, was de restauratie geen eenvoudige klus. "We hebben ze eerst gefixeerd. De kleinere konden langs de deuren en ramen naar buiten. Maar de twee grote hebben we opgerold op hele grote rollen en die zijn door een gespecialiseerde transportfirma naar ons atelier in Kampenhout gebracht."  

De kopieën van Rafaëls fresco's hangen al bijna 200 jaar in het 15e eeuwse stadspaleis Hof Bladelin. Bijna niemand kende ze, omdat ze niet te bezichtigen waren. De eigenaars beslisten om de monumentale schilderijen te laten restaureren en ze open te stellen voor het publiek. Dat kan wel enkel in groep en met een gids.

Meest gelezen