Koningin Mathilde op bezoek in basisschool Koninklijk Atheneum Zottegem
Belga

Koningin Mathilde bezocht in Zottegem "School van de toekomst"

Koningin Mathilde bezocht vandaag het nieuwe gebouw van de basisschool van het Koninklijk Atheneum in Zottegem. Dat is een zogenaamde "School van de toekomst". Leerlingen uit verschillende schooljaren zitten samen en worden begeleid door een team van leerkrachten. Dus niet langer alleen klaslokalen met rijen banken en één leerkracht vooraan in de klas. 

Het was het eerste bezoek van de koningin sinds de koninklijke familie niet langer in quarantaine moet door een coronabesmetting. De scholengroep waar het Koninklijk Atheneum van Zottegem deel van uitmaakt, werkt al enkele jaren volgens een nieuwe aanpak, die samengevat wordt als "School van de toekomst".

In het nieuwe gebouw dat vandaag is ingehuldigd zal die nieuwe pedagogische visie volledig ontwikkeld kunnen worden. In plaats van klassieke klaslokalen is er een systeem van teamteaching dat toelaat om leerlingen te coachen en individueel te begeleiden.

Meer dan gewone leslokalen

"Ik zou de koningin graag laten zien hoe onze leerlingen in dat nieuwe gebouw gelukkig kunnen zijn en hoe ze daar op een andere manier kunnen leren en leven", legt directeur Isabelle Truyen van de basisschool  van het Koninklijk Atheneum in Zottegem uit.

In het nieuwe gebouw vind je niet alleen gewone klaslokalen, maar een grote variatie aan ruimtes. Naast de lokalen met hoeken en kanten om in te werken, zijn er ook nog "gewone" lokalen. "We hebben nog ruimtes die sterk lijken op de gewone klaslokalen en die wij instructieruimtes noemen, waar de leerlingen nog op een gewone manier les krijgen."

"De ene leerling is al wat sneller dan de andere", gaat Truyen voorts. "Het klassieke onderwijs is gericht op één leerstijl, maar leerlingen leren op heel veel verschillende manieren en daar spelen we hier op in."

Niet meer elk jaar apart

Ook de indeling in klassen is niet meer klassiek. Niet meer jaar per jaar, maar in "units". "We werken in 3 units", zegt Truyen. "Het eerste, tweede en derde kleuterklasje zitten allemaal samen in 1 grote ruimte, maar ze hebben uiteraard aparte hoeken. En dan heb je nog een unit van de eerste 3 jaren basisschool en een unit van de laatste 3 jaren basisschool. En op de bovenste verdieping hebben we ook nog de unit van de eerste graad van het secundair onderwijs." 

De basisschool van het Koninklijk Atheneum in Zottegem is niet de enige school die volgens de nieuwe lesprincipes werkt. "Dit gebouw is ons paradepaardje, maar in de 15 scholen van onze scholengroep werken we al een aantal jaren toe naar deze aanpak", klinkt het. "Waarbij dus ingezet wordt op co-teaching en teamteaching en op een variatie aan lesruimtes en manieren van lesgeven."

kasto80

Meest gelezen