Mobiele teams vaccineren kinderen in 30 Antwerpse scholen: "Binnen de vertrouwde schoolomgeving is de drempel lager"

Vanaf vrijdag gaan de eerste mobiele vaccinatieteams langs bij enkele Antwerpse scholen. De teams zullen kinderen vaccineren die dat willen, om de vaccinatiegraad in de scholen te verhogen. "Van zodra de vaccinatiegraad per school bekend is, zullen er nog heel wat scholen zich kandidaat stellen", zegt Stefaan Van der Borght van de eerstelijnszones in Antwerpen. Ook ouders die dat willen, kunnen op school nog een vaccin krijgen. 

In het totaal zijn er een dertigtal scholen die zich kandidaat hebben gesteld bij de eerstelijnszones in de provincie Antwerpen. Vrijdag gaat een mobiel team langs bij de eerste school en volgende week staan er nog 10 scholen op de planning. Leerlingen die dat willen, kunnen dan in groep gevaccineerd worden. Kinderen tussen 12 en 15 jaar hebben wel nog steeds de toestemming van hun ouders nodig. Vanaf 16 mogen de kinderen zelf kiezen. 

Van zodra de vaccinatiegraad per school bekend is, zullen er nog scholen bijkomen

Stefaan Van der Borght

Door privacyredenen weten scholen zelf niet hoeveel en welke kinderen al gevaccineerd zijn, maar binnenkort komen er wel globale cijfers per school. "Er zijn al scholen die gevraagd hebben hoe groot de vaccinatiegraad bij hen is, maar dat weten wij niet. Van zodra die cijfers bekend zijn, kunnen ze zelf nog beslissen of de vaccinatiegraad voldoende is of dat ze graag nog ondersteuning zouden krijgen. Zo zullen er nog wel extra scholen op onze planning komen", legt Stefaan Van der Borght van de eerstelijnszones uit in "Start Je Dag" op Radio 2 Antwerpen. 

"Er zijn natuurlijk ook nog kinderen die vrij laat op vakantie zijn geweest en nog geen vaccin hebben gekregen. Er zijn misschien ook twijfelaars die nu over de streep zijn getrokken door nieuwe informatie. Of er kunnen ook ouders zijn die het makkelijker vinden om hun kinderen binnen een klas te laten vaccineren, omdat de drempel dan ook lager is", gaat Van der Borght verder. Zo hopen de eerstelijnszones de komende weken nog heel wat extra prikken te zetten. 

Meest gelezen