Radio 2

Nieuwe coalitie voorgesteld in Langemark-Poelkapelle: geel, rood, blauw en een vleugje groen 

In Langemark-Poelkapelle is de nieuwe bestuursploeg voorgesteld van N-VA, Vooruit, en TOPE 8920, een kartel van liberalen en groenen. Afgelopen weekend raakte bekend dat N-VA uit de huidige meerderheid met CD&V zou stappen om een nieuwe coalitie te vormen. 

Gisterenavond is er een constructieve motie van wantrouwen ingediend. "We komen met een constructief voorstel, dat wordt voorgelegd aan de gemeenteraad op 16 september. Als er dan een meerderheid wordt gevormd, zijn we een nieuwe coalitie", zegt Dominique Cool (N-VA), die de burgemeesterssjerp van Lieven Van Belleghem (CD&V) zal overnemen. De partij van Cool verwijt burgemeester Lieven Vanbelleghem onvoldoende slagkracht te hebben. "Laat ons eerlijk zijn: er waren constant spanningen. De kern van de zaak is dat we structureel onbestuurbaar waren, al vanaf dag 1. Dat vind ik spijtig. Alle actoren waren zich bewust van de politieke onzekerheid hier in Langemark-Poelkapelle." 

En dus komt er een bestuurswissel. De derde al in West-Vlaanderen, sinds de invoering van het nieuwe decreet.

De sjerp was niet mijn grote bedoeling. Ik was tevreden met mijn functie als schepen.

Toekomstig burgemeester van Langemark-Poelkapelle, Dominique Cool

Historisch voor Langemark-Poelkapelle

Het is in elk geval een historisch moment voor de gemeente in de Westhoek. Laurent Hoornaert van TOPE 8920: "Het is heel lang geleden dat er een burgemeester is geweest van een andere signatuur dan CD&V. Het is een historisch moment. Het zal niet gauw vergeten worden wat we hier vandaag hebben kunnen bereiken."

Wat zal er in Langemark-Poelkapelle veranderen? "De belastingsdruk willen we verminderen en de kinderopvang in Poelkapelle moet er nu effectief komen. Daar hebben we een gezamenlijke visie over. Ook in Bikschote moet er vooruitgang komen. Daar gaat het over de nieuwe site rond de kerk en een nieuwe school", zegt toekomstig burgemeester Cool. 

Radio 2

Het wordt in elk geval een kleurrijke coalitie: N-VA, Vooruit en TOPE 8920, dat een samensmelting is van de liberalen en de groenen. Geel, rood, blauw en een vleugje groen, dus. "Wij hebben een grote verscheidenheid, maar we hebben vertrouwen in elkaar. Door die verscheidenheid krijgen we misschien meer eendracht", aldus Cool.

Nieuwe schepenen voorgesteld

N-VA levert straks de burgemeester met Dominique Cool en schepenen Peter Vantomme en Heidi Coppenolle. Voor Tope 8920 wordt Laurent Hoornaert schepen en Koen Bentein gemeenteraadsvoorzitter. Jean-Marie Callewaert wordt tweede schepen voor Vooruit.

Meest gelezen