Belgische olympiërs worden normaal gezien vrijgesteld van belastingen op premies, wettelijk kader in de maak

De olympische atleten van Team Belgium zullen allicht een belastingvrijstelling krijgen voor prijzen en premies. Dat bevestigt het kabinet van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) aan onze redactie. Het werkt daarvoor aan een wettelijk kader. De regeling zal ook gelden voor wetenschappelijke en culturele prijzen.

De Belgische atleten die in Tokio in de prijzen vielen, zullen normaal gezien geen belastingen moeten betalen op hun daaraan gekoppelde premies. Dat laat het kabinet van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) weten aan onze redactie. Het kabinet werkt aan een wettelijk kader, dat ook zal gelden voor wetenschappelijke en culturele prijzen.

“Veel mensen in sport, cultuur en wetenschap winnen in het buitenland prijzen met premies eraan verbonden. We willen werk maken van een duidelijk kader dat bepaalt wanneer die premies kunnen vrijgesteld worden van belastingen”, aldus minister Van Peteghem.

Bilaterale belastingverdragen

Voor inkomsten die Belgen in het buitenland verkrijgen, worden bilaterale belastingverdragen afgesloten. Deze moeten bepalen welk land (België of het land waar de inkomsten werden verkregen) belasting mag heffen op deze inkomsten. Dat geldt ook voor inkomsten uit sportprestaties, zoals winstpremies of prijzengelden.

Bij de vorige Olympische Spelen, in Londen en Rio, werden de premies van de Belgische atleten niet belast door ons land. De overeenkomsten met het Verenigd Koninkrijk en Brazilië bepaalden toen dat de belasting gevorderd werd door de toenmalige gastlanden. Zij besloten om een bronheffing van 0 procent toe te passen. Het akkoord met Japan, het gastland van dit jaar, legt de beslissing echter bij België.

We streven naar een duurzame oplossing en geen eenmalige fix
Vincent Van Peteghem, minister van Financiën

De fiscus gaf eerder aan dat de premies daardoor wel belast zouden worden, tenzij de regering zou besluiten om de premies uitzonderlijk vrij te stellen. Daarom laat het kabinet minister van Financiën Vincent Van Peteghem nu weten dat er gewerkt wordt aan een wettelijk kader rond sportieve, culturele en wetenschappelijke prijzengelden en premies.

“We streven naar een duurzame oplossing en geen eenmalige fix”, aldus minister Van Peteghem. “We mogen ook niet vergeten dat veel Belgen hun inkomen verdienen in het buitenland. Elke eventuele vrijstelling moet dus met een heel gegronde reden en stevige wettelijke basis beslist worden. We moeten willekeur ten alle tijden vermijden.”

571.500 euro

De Olympische Spelen in Tokio waren zeer succesvol voor de Belgische delegatie. Onze atleten sleepten 26 top acht-plaatsen in de wacht. Zeven daarvan waren medailles. De premies bedragen daardoor in totaal 571.500 euro.

Een gouden medaille leverde in Tokio 50.000 euro op (12.500 per atleet in teamsporten zoals hockey). Een zilveren en een bronzen medaille brachten respectievelijk 30.000 en 20.000 euro op. Met een achtste plaats kon tot 5.000 euro verdiend worden. Ook trainers kregen een premie. Die bedroeg zo'n 25 procent van de premie van hun atleet.